Vietoj narystės NATO: Ukrainai gali būti pasiūlytos saugumo garantijos pagal Izraelio modelį  ()

Izraelio saugumo modelis numato plačią karinę paramą, kurios rėmuose sąjungininkai galėtų suteikti Ukrainai garantijas dėl ginklų ir pažangių technologijų tiekimo nedalyvaudami kare.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Siekdamos padėti Ukrainai kovoje su Rusijos Federacija, JAV gali pasiūlyti Kyjivui panašų į Izraelio saugumo garantijų modelį. Ši galimybė bus alternatyva Ukrainai įstoti į NATO, rašo „The Wall Street Journal“ žurnalistai, kalbinę Lenkijos prezidentą Andrzejų Dudą.

Ukrainai įžengus į lemiamą karinės konfrontacijos su Rusija etapą, JAV ir NATO lyderiai vieningi dėl Ukrainos gynybos stiprinimo ir siekio garantuoti suverenią šalies ateitį. Tai saugumo modelis, kurį Vakarų lyderiai, įskaitant JAV prezidentą Joe Bideną, lygino su šiuo metu naudojamu Izraelio atveju, rašo laikraštis.

„Diskusija šiuo klausimu šiuo metu vyksta“, – sakė Duda.

Jis pažymėjo, kad situacija aplink apgultą Bachmutą privertė Vakarus galvoti, kaip Ukrainą paversti tvirtove prieš Rusijos agresiją. Ir nors apie narystę NATO kol kas nekalbama, Vakarų sąjungininkai galėtų suteikti Ukrainai garantijas dėl aprūpinimo ginkluote ir pažangiomis technologijomis. Tokiu būdu Vakarai gali suteikti visą reikiamą pagalbą be formalių įsipareigojimų dalyvauti kare.

Lenkijos prezidentas nepatikslino, apie kokias technologijas kalbama, tačiau priminė, kad Lenkija, be kitos karinės technikos, tiekė Ukrainai sovietinius naikintuvus MiG-29.

Duda taip pat pripažino, kad vasarį viešėdamas Lenkijoje prezidentas Bidenas aptarė Ukrainos saugumo „Izraelio koncepciją“. Anot jo, pastaruoju metu šio klausimo svarstymas įgauna pagreitį prieš NATO viršūnių susitikimą, kuris šių metų liepą vyks Vilniuje.

Trumpai apie Izraelio modelį

 

Izraelis nėra NATO narys, todėl karinių operacijų atveju Aljanso šalys neprivalo ateiti į pagalbą ir įsitraukti į karą. Tačiau Izraelis jau daugelį metų buvo patikimas JAV partneris Artimuosiuose Rytuose, o nuo Antrojo pasaulinio karo, o tiksliau nuo septintojo dešimtmečio antrosios pusės, šalis yra tarp lyderių, gaunančių pagalbą iš JAV.

Taigi tarp dviejų šalių yra 10 metų trukmės susitarimas, pagal kurį Vašingtonas įsipareigoja nuo 2019 iki 2028 metų suteikti karinę pagalbą už 38 mlrd. USD.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(3)
(10)

Komentarai ()