Neįveiks net galingiausios bombos. JAV generolai sunerimę, ką žvalgyba surado Irane (Video)  (2)

Galingiausia priešbunkerinė bomba GBU-57 gali prasiskverbti į maždaug 60 metrų gylį, o Teheranas pastatė objektą iki 100 metrų gilyn į kalną. Taigi tai kelia susirūpinimą JAV.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žurnalistai paskelbė palydovines Irano požeminio branduolinio objekto nuotraukas, kurios bus sudėtingas didelio galingumo bombų GBU-57/B taikinys. Apie tai praneša „The War Zone“.

Centrinėje Irano dalyje palydovas užfiksavo Irano branduolinę objektą Natanz. Jis yra maždaug 225 km nuo Teherano. AP pažymėjo, kad Iranas greičiausiai daro nuolatinę pažangą statydamas įvairius požeminius tunelius Zagroso kalnuose į pietus nuo Natanzo. Labiausiai tikėtina, kad Iranas uranui sodrinti naudoja požeminį kompleksą.

Pažymima, kad pagrindiniai branduolinio objekto elementai pradėti statyti 2000-ųjų pradžioje. 2020 m. rugsėjį buvo paskelbta, kad birželį gaisro sunaikintas (Teheranas dėl incidento apkaltino Izraelį) Irano centrifugų surinkimo centras bus pakeistas nauju objektu netoliese esančiame kalne. Šis objektas yra Natanzas.

Nors Teheranas viešai nepaskelbė jokių Natanzo tikslų, išskyrus sunaikinto objekto pakeitimą, stebėtojai mano, kad jis ten gali kurti branduolinius ginklus. Jameso Martino branduolinio ginklo neplatinimo tyrimų centro ekspertai mano, kad objektas greičiausiai statomas 80-100 metrų gylyje. Ir tai yra giliau nei deklaruojamas amerikietiškų GBU-57/B bombų pajėgumas – jo gali prasiskverbti į maždaug 60 metrų gylį.

 

„Taigi objekto gylis [kalnuose] kelia susirūpinimą, nes mums bus daug sunkiau jš sunaikinti“, – sakė Jameso Martino centro mokslininkas Stephenas De La Fuente.

Taip pat kyla konflikto eskalavimo grėsmė, jei Iranas peržengs raudonąsias JAV ir Izraelio linijas.

Be to, Irane yra ir daugiau objektų, kuriuos bus sunku pasiekti naudojant priešbunkerinę bombą. Taip pat žinoma apie kito objekto buvimą Fordo kalne 90 metrų gylyje. Šiuo metu vienintelis GBU-57/B bombų nešėjas yra tik vienas JAV oro pajėgų lėktuvas – bombonešis B-2. Jo modernesnė versija B-21 taip pat galės gabenti vieną tokią aviacinę bombą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(7)
(6)

Komentarai (2)