Naujasis Latvijos prezidentas. „Vengrija nėra kliūtis Ukrainai įstoti į NATO“  ()

Užsienio reikalų ministras ir išrinktasis Latvijos prezidentas Edgaras Rinkevičius pažymėjo, kad Vengrija nėra pagrindinė kliūtis Ukrainos kelyje į NATO – kalbama apie platesnio masto šalių pozicijos neapibrėžtumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai jis pasakė  interviu „Europos tiesai“.

Rinkevičius pažymėjo, kad pagrindinė kliūtis Ukrainai stoti į Šiaurės Atlanto aljansą yra vidinės diskusijos NATO, o ne pati Ukraina ar Rusijos neišsakytas „veto“.

„Priežastis ta, kad dabar daugelyje NATO valstybių sostinių nėra pakankamai aiškaus supratimo, ką daryti su situacija, kai į Aljansą įstoja kariaujanti valstybė, ir ką tai reiškia 5 straipsnio kontekste. Pasakysiu atvirai: tai yra pagrindinis klausimas. Ir būtent į šį klausimą daugelis valstybių narių negali atsakyti. Ir kol jos pačios neturės šio atsakymo, tol negalės atsakyti prie to paties stalo ir su kitomis NATO narėmis“, – sakė Edgaras Rinkevičius.

Jo nuomone, jei tokia pozicija būtų suformuota, net oficialaus Budapešto nuomonė neturėtų būti kliūtis.

„Tikiu, kad kalbant apie galutinį sprendimų priėmimo procesą, manau, kad sutiks visi be išimties sąjungininkai. Tačiau kol kas šis esminis klausimas yra kliūtis. Šalis kariauja. Yra „penktasis NATO straipsnis“. Ir dabar ne tik – dvi valstybės, o daugelis valstybių bando suprasti, ką tai reiškia Aljansui. Daugelyje sostinių vis dar nėra gero atsakymo į šį klausimą, ir mes turime tai suprasti“, – pridūrė jis.

 

Rinkevičius pažymėjo, kad Latvija Ukrainos ateitį mato NATO ir darys viską, kad tai įvyktų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(33)
(0)
(33)

Komentarai ()