Tai ne Ukraina. Šaltinis skelbia, kur keliaus „Merkava“ tankai  ()

Kipras nori nupirkti iš Izraelio tankus „Merkava“, o paskui siųsti į Ukrainą sovietų gamybos kovines mašinas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios savaitės pradžioje žiniasklaidoje pasirodė žinia, kad Izraelis yra pasirengęs vienai iš Europos šalių parduoti pasenusius tankų „Merkava“ modelius. Iš pradžių sklido kalbos, kad tai bus Lenkija. Tačiau dabar žinoma, kad tai Kipras.

„Merkava“ tankus Izraelis pradėjo gaminti po kovų su Egiptu ir Sirija 1973 m., kad nebūtų priklausomas nuo užsienio gamintojų. 1990 metais buvo priimtas tankas „Merkava III“, o 2020 metais jis buvo pašalintas iš eksploatacijos. Tankas ginkluotas 120 mm patranka, praneša „Haaretz“.

Tankas taip pat gali iššauti LAHAT raketas, kurių nuotolis yra didesnis nei T-80U, kurį naudoja Kipras.

Jei sandoris bus įvykdytas, Izraelis pirmą kartą parduos savo tankus Europos šaliai. Daugelis ekspertų iš karto pareiškė, kad tai yra Kipras. 2022 metais Bidenas panaikino Kiprui taikomą ginklų embargą. Izraelio gynybos ministerija pranešė, kad dėl karo Europoje kai kurios šalys pareiškė norą įsigyti tankus „Merkava“.

Tuo pačiu metu pačios šalys nebuvo įvardytos, nes sutartis dar nepasirašyta. Tačiau vienas iš pareigūnų Kipre patvirtino ekspertų versiją, kad šalis planuoja pirkti Izraelio tankus.

Dar gegužę Izraelio gynybos ministras Gallantas lankėsi Kipre ir susitiko su kolega Giorgallasu. Jie patvirtino partnerystės ryšius ginkluotės srityje. Po kurio laiko Kipro prezidentas Christodoulidis lankėsi Izraelyje ir susitiko su šalies premjeru.

 

Metų pradžioje ne viena Vakarų žiniasklaida rašė, kad Kipras yra pasirengęs perleisti savo senus sovietmečio tankus mainais į naujesnius užsienio gamybos tankus. Gali būti, kad tai bus trišalis bendradarbiavimas, kai Izraelis perduos savo tankus į Kiprą, o tai Ukrainai duos sovietinius T-80U.

Vienas iš karo analitikų Johnas Ioanu teigė, kad Kipras pirmenybę teikė Izraelio tankams, nes ateityje šalis neturės galimybės įsigyti komponentų ir dalių sovietiniams T-80.

Kipras yra ginkluotas 82 T-80U tankais. Tai modernizuota T-80 versija su patobulintu bokšteliu, „Kontakt-5“ dinamine apsauga ir 9M119 „Svir“ prieštankine sistema.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(1)
(28)

Komentarai ()