„Per kontrpuolimą Ukraina negaus F-16.“ NATO skelbia netikėtą žinią  ()

Ukraina tikėjosi, kad beprasidedančiame kontrpuolime su laiku galės pasitelkti ir amerikietiškus naikintuvus F-16. Niekas nemanė, kad jie bus suteikti greitai, bet ar jie apskritai spės į kontrpuolimą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Admirolas Robas Baueris, NATO karinio komiteto pirmininkas, pažymėjo, kad diskusija dėl modernių vakarietiškų naikintuvų tiekimo Ukrainai yra svarbi, tačiau artimiausiu metu šis klausimas nebus išspręstas. Tiksliau, Ukraina negali tikėtis naikintuvų dabar vykstančiam puolimui.

„Diskusija apie naikintuvus yra svarbi, tačiau ji nebus išspręsta per trumpą laiką šiam atsakomajam puolimui. Pilotų mokymas, techninio personalo mokymas, logistikos, galinčios palaikyti šiuos orlaivius, teikimas nebus prieinamas šio kontrpuolimo metu,“ - sakė Baueris.

Jis pridūrė, kad Ukrainai „svarbu ir suprantama“ prašyti Vakarų naikintuvų, tačiau „neturėtume to painioti su diskusijomis apie kontrpuolimą dabar“.

Paklaustas, ar Ukraina galėtų laimėti karą prieš Rusijos Federaciją be Vakarų naikintuvų, Baueris atsakė: „Manau, kad Ukraina turi pranašumą, nes ji turi Vakarų ginklų sistemas, turi geresnį pasirengimą ir, kas labai svarbu, motyvacija yra daug aukštesnė“.

F-16 tiekimas Ukrainai yra nuolatinė NATO diskusijų tema. Savo naikintuvus Ukrainai norėtų perleisti Danija, Nyderlandai ir, galbūt, Lenkija. JAV signalizuoja, kad netrukdytų šiam procesui. Tačiau Ukraina niekada nėra naudojusi vakarietiškų naikintuvų, o jie yra visiškai kitokie nei sovietiniai, todėl mokymai užtruktų. Tai verčia NATO pasverti prioritetus ir, atrodo, krypstama prie to, kad F-16 klausimas nėra prioritetinis, nes naikintuvų tiekimui reikėtų labai daug laiko ir pasiruošimo.

 

Kita vertus, „Politico“ praneša, kad Danija jau ruošia ukrainiečių pilotus pereiti prie F-16. Spėjama, kad danų F-16 gali būti prieinami jau 2024-2025 metais. Yra didelė tikimybė, kad kontrpuolimas tuo metu dar nebus pasibaigęs.

(4)
(20)
(-16)

Komentarai ()