„Pasekmes pajus visas pasaulis.“ Skelbiamas baisus Maskvos planas  ()

Rusijai vienašališkai pasitraukus iš Juodosios jūros grūdų iniciatyvos, pasaulinėje rinkoje užfiksuotas kviečių, kukurūzų ir sojų pupelių kainų šuolis. Rusija maistą naudoja kaip ginklą ir iš grūdų eksporto gauna rekordinį pelną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris pažymėjo, kad Rusija raketomis ir dronais atakavo Odesos uostą ir jau žada atakuoti laivus, kurie bandys eksportuoti Ukrainos grūdus. Milleris atkreipė dėmesį į tai, kad Rusija maistą naudoja kaip „karo ginklą“ ir Rusijos pasitraukimas iš „grūdų susitarimo“ buvo „naujausias smūgis pasaulio maisto tiekimui“.

„65 % šių siuntų keliavo į labiausiai pažeidžiamas pasaulio šalis, jų žmonėms. Pasaulis neturėtų apsigauti dėl naujausio Maskvos melo. Šių veiksmų poveikis jau jaučiamas, ypač Artimuosiuose Rytuose ir Afrikoje“, – sakė Matthew Milleris.

Rusijos invazija ir taip išaugino maisto kainas 22 %, dabar galima laukti dar vieno kainų šuolio. 

„Dėl nežmoniškų ir vienašališkų Maskvos sprendimų per pastarąją parą jau matėme kviečių, kukurūzų ir sojos pupelių pasaulinių kainų šuolį. Tuo tarpu Rusija ir toliau gauna rekordinį pelną iš grūdų eksporto“, – pareiškė Milleris.

Jis pažymėjo, kad nuo jos įgyvendinimo 2022 m. rugpjūčio mėnesį, Juodosios jūros grūdų iniciatyva sėkmingai stabilizavo maisto kainas. Pagal šį susitarimą į viso pasaulio šalis buvo išsiųsta daugiau nei 32 milijonai tonų grūdų ir maisto produktų. „Milijonai žmonių, norėdami išmaitinti savo šeimas, priklauso nuo Ukrainos grūdų. Raginame Rusijos vyriausybę atšaukti savo sprendimą ir nedelsiant padidinti, išplėsti ir visiškai įgyvendinti iniciatyvą bei sustabdyti atakas prieš infrastruktūrą, kuri yra svarbi pasaulio maisto saugumui,“ sakė JAV Valstybės departamento atstovas.

(17)
(4)
(13)

Komentarai ()