Pavojinga žinia. Rusija gali numušti HIMARS raketas  (2)

Karo eksperto teigimu, okupantų radijo elektronika yra paremta senomis technologijomis ir atsargomis iš Kinijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Elektroninio karo sistemų, galinčių trukdyti naujausias Vakarų raketas ir bepiločius orlaivius, kūrimui Vakarų sankcijos niekaip neturi įtakos, interviu NV sakė karo ekspertas Michailas Žirohovas. Kita vertus, jo nuomone, Rusija per metus gali pagaminti tik vieną modernią elektroninio karo sistemą.

Tokio „technologinio suvereniteto“ paslaptis gaminant tokius kompleksus yra gana paprasta: Rusijos karo inžinieriai naudoja senus sovietinius puslaidininkius, kinų elektroniką ir dvejopo naudojimo radijo komponentus (produktus, kurie gali būti naudojami tiek civiliniams, tiek kariniams tikslams, todėl sunku juos „uždrausti“).

Pasak Michailo Žirohovo, Rusijos armijos kariniuose sandėliuose yra daug senų sovietinių komponentų atsargų – jų pakaks dešimtmečiams sudėtingos radijo elektronikos, tokios kaip elektroninės karo sistemos ir kitos rusams reikalingos radijo įrangos gamybai.

Kita vertus, rusai turi labai lėtą surinkimo ir elektroninio karo kūrimo tempą – vienos aukščiausios klasės sistemos, galinčios aptikti paleidimą iš HIMARS ir kitų Vakarų raketų bei dronų kamikadzių, gamyba gali užtrukti „nuo devynių iki penkiolikos mėnesių“, - sakė Žirohovas.

Ekspertas pastebi, kad Rusijos karinė pramonė taip pat aktyviai naudoja įvairius Kinijos elektronikos komponentus, nes Vakarų šalys visada ribojo ir neparduodavo tokios karinės elektronikos Rusijos Federacijai. Tačiau karo inžinieriai iš Rusijos rado išeitį ir čia: jie naudoja Vakarų dvejopo naudojimo produktus, kuriuos sunku atsekti ir beveik neįmanoma įtraukti į sankcijų sąrašus.

 

„Žinoma, yra Vakarų dvejopo naudojimo elektronikos ir ji daugiau ar mažiau parduodama, taip pat yra karinė elektronika, naudojama specialiai elektroninio karo sistemose, ir Vakarai jos niekada nepardavė“, – aiškina Michailas Žirohovas. – „Visos Rusijos elektroninio karo sistemos šiandien susideda iš dvejopo naudojimo komponentų, kiniškos elektronikos ir senų sovietinių puslaidininkių“.

 

Tačiau, laimei, tokių sistemų surinkimas užtrunka daug laiko, todėl išties efektyvių elektroninio karo sistemų Rusijos armijos tarnyboje nėra tiek daug, o „tiesiogine prasme kiekviena iš jų yra svarbi“, – sako karybos specialistas.

Neseniai „Financial Times“ paskelbtame komentare Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas pažymėjo, kad elektroninio karo pagalba Rusijos įsibrovėliai kartais sėkmingai užblokuoja HIMARS raketas, kurios naudoja GPS. Bet rusai numuša ne tik jas, bet ir bepiločius orlaivius, o taip pat aktyviai trukdo mobiliojo ryšio sistemoms, kad okupuoti gyventojai negalėtų bendrauti su artimaisiais Ukrainos teritorijose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(17)
(-16)

Komentarai (2)