Mirtinas derinys - ukrainietiška „Bohdana“ haubica montuojama ant čekiškos „Tatra“ bazės  ()

Ukrainietiška savaeigė haubica „Bohdana“ yra įrodymas, kad Ukraina jau kurį laiką stengėsi pereiti prie NATO standartų. Tai - 155 mm ginklas, galintis naudoti NATO amuniciją. Bandymuose ir paraduose „Bohdana“ pirmą kartą pasirodė 2018 metais, o tarnybą pradėjo 2022-aisiais, kai padėjo išlaisvinti Gyvačių salą. Ir dabar Ukraina turi nedidelį „Bohdana“ haubicų skaičių, bet stengiasi jas gaminti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešama, kad Ukrainos kariuomenė turi mažiausiai 4 skirtingas „Bohdana“ savaeiges haubicas. Originaliai šis artilerijos ginklas buvo montuojamas ant „KrAZ“ 6x6 važiuoklės, sukurtos ir pagamintos Ukrainoje. Ta „Bohdana“ versija ukrainiečiams patinka, nes važiuoja greičiau nei ant vikšrinių bazių sumontuotos haubicos, bet vis tiek turi gerą šarvuotą kabiną, kurioje telpa visa 5 žmonių įgula. Aišku, tik 28 tonas sverianti originali „Bohdana“ haubica neturi tokios apsaugos kaip gerokai sunkesni ginklai, bet teigiama, kad sprogus pabūklui (pavyzdžiui, į jį pataikius dronui), šarvuota kabina apsaugotų įgulą.

Bet karas paveikė visą Ukrainos pramonę ir imtis serijinės „Bohdana“ gamybos dabar sunku. Taigi, bandomos kitos bazės.

Štai kaip atrodo „Bohdana“ ant „Tatra T815-7“ važiuoklės:

Savaeigė 155 mm haubica „Bohdana“ gavo čekišką „Tatra T815-7“ 8x8 važiuoklę. 1-oji atskiroji specialiosios paskirties brigada dabar turi tokį ukrainietišką ginklą ant čekiškos važiuoklės. Atnaujinta „Bohdana“ buvo pristatyta Abu Dabyje vykusioje parodoje IDEX-2023, kurios metu iš karto buvo parodytos kelios „Bohdana“ versijos. „Tatra“ važiuoklės privalumas tas, kad Čekija nėra kaustoma karo, todėl jas gaminti lengviau. Be to, čekiška važiuoklė galbūt būtų priimtinesnė kai kurioms potencialioms „Bohdana“ pirkėjoms, kurioms „KrAZ“ vardas dar iš sovietų laikų kelia nemalonius prisiminimus. „KrAZ“ važiuoklę bandymų metu kritikavo ir Ukrainos gynybos ministerija. Na, aišku, 8x8 važiuoklė taip pat turėtų suteikti papildomo pravažumo ir stabilumo.

 

„Tatra T815-7“ važiuoklė jau yra naudojama Ukrainos ginkluotose pajėgose. Čekiškas važiuokles naudoja raketų sistemos „Burevij“ (ukrainietiška „Uragan“ versija), „Neptun“. Kai kurios prancūziškos haubicos CAESAR  taip pat yra sumontuotos ant „Tatra“ bazių.

 

„Bohdana“ ant čekiškos važiuoklės vadinamas „Bohdana 3.0“. Tuo tarpu 2.0 versija yra pagrįsta MAZ-6317 važiuokle. Aišku, originalas 1.0 yra ant „KrAZ“ važiuoklės.

Skaičiuojama, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos turi mažiausiai 4 savaeiges haubicas „Bohdana“:

  • Vieną su „KrAZ“ važiuokle;
  • Dvi ant MAZ-6317 pagrindo;
  • Vieną ant „Tatra T815-7“.

Kol kas visas „Bohdana“ versija vienija tai, kad jos neturi automatinės užtaisymo sistemos. Tai reiškia, kad sviediniai į ginklą kraunami rankomis. Šios užduoties automatizavimas yra numatytas, bet, matyt, karas viską sulėtina.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()