[ŽTL] „Abrams“, K2 arba „Leopard 2“. Lietuvoje įsiplieskė diskusija dėl tankų pasirinkimo  (16)

Daugelio politikų teigimu, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas per anksti paskelbė apie planus pasirašyti ketinimų memorandumą įsigyti „Leopard 2“. Tai gali trukdyti įsigyti tankus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-07-27 [ŽTL] „Abrams“, K2 arba „Leopard 2“. Lietuvoje įsiplieskė diskusija dėl tankų pasirinkimo  (16)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vykdant kariuomenės reformą Lietuva nori sukurti tankų batalioną. Šiuo metu šalyje verda karštos diskusijos, kokį tanką pasirinkti. Apie tai praneša LRT.

Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas viešai pareiškė, kad Lietuvos kariuomenei tinkamiausias yra vokiečių tankas „Leopard 2“. Tačiau ketinimas pasirašyti bendradarbiavimo memorandumą su Vokietija nereiškia, kad jie bus įsigyti.

„Pranešama, kad buvo atliktas karinis įvertinimas ir rinkos analizė. Po to seka ketinimų protokolas – norėdami parodyti susidomėjimą procesu, turite parodyti, kad vis dar ketiname dalyvauti ir mums reikia gauti daugiau informacijos“, paaiškino Anušauskas.

Iš viso svarstomi trys tankai: „Leopard 2“, K2 „Black Panther“ ir M1 „Abrams“. Šiuo metu A. Anušauskas deklaruoja, kad vokiečių tankai atitinka daugiausiai gynybos štabo reikalavimų. Variantų ir pasiūlymų vertinimas truko pusę metų. Lietuva įvertino šiuos kriterijus:

  • mobilumas;
  • apsauga;
  • veiklos sąnaudos;
  • ugnies galia;
  • gebėjimas prisitaikyti.

 

Anušausko pranešimas apie ketinimą pasirašyti protokolą dėl „Leopard“ sulaukė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narių kritikos. Jų nuomone, ministras atskleidė nemažai detalių, kurios turėtų likti už uždarų durų. Viešas paskelbimas apie „Leopard“ gali neigiamai paveikti Lietuvos pozicijas tankų pirkimo srityje. Be to, apie savo ketinimus Anušauskas paskelbė nederindamas su kitomis valstybės struktūromis. Dėl to potenciali sutartis gali pabrangti.

Bendra sutarties vertė siekia maždaug 2 milijardus eurų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(5)
(-2)

Komentarai (16)