Skelbiami „Leopard“ nuostoliai. Kiek tankų prarado Ukraina  (1)

Karo ekspertas papasakojo, kokiomis sąlygomis karo metu apgadinami tankai „Leopard“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos propaganda ne kartą skelbė apie „100500 Ukrainos technikos vienetų sunaikinimą“. Tačiau skirtingai nei propagandistai, kurie vieną tanką demonstruoja iš skirtingų kampų ir kelis kartus per dieną „puola“ su „Lancet“ dronais, apie „Leopard 2“ nuostolius fronte yra daugiau objektyvios ir patikrintos informacijos.

Apie tai savo „Telegram“ kanale rašo karo ekspertas Oleksandras Kovalenko.

Pavyzdžiui, „Oryx“ (Nyderlandų atvirojo kodo gynybos žvalgybos svetainė ir karo tyrimų grupė – red.) duomenimis, nuo birželio Ukrainos ginkluotosios pajėgos neteko 11 tankų „Leopard 2A4/6“ ir trijų „Leopard 2R“ išminavimo mašinų.

„Bet, „neteko“ nereiškia „sunaikinta“, kaip šaukia rusai. Trys tankai ir viena išminavimo mašina gali būti laikomi sunaikinti, o aštuoni tankai ir dvi išminavimo mašinos yra apgadintos. Tai yra, per beveik du mėnesius trunkančius aktyvius karo veiksmus, nuostoliai, sakykime, nėra epiniai“, – pabrėžė ekspertas.

Kovalenko taip pat priminė, kad per tą patį laikotarpį buvo sunaikinta 12 rusiškų T-80BVM.

Ekspertas aiškino, kad pagrindinė „Leopard 2“ praradimo priežastis – ne kito tanko ar prieštankinių raketų sistemos pažeidimai, o minų sprogimai.

Anot jo, devintajame dešimtmetyje būtent „Leopard 2A4“ vikšrai buvo laikomi atspariausiais sovietinėms TM-62 minoms. „Leopard 2A4“ vikšrų stiprumas buvo 1,25 karto didesnis nei T-80, taip pat nenusileido tankui T-72.

 

Per operaciją Zaporižios srityje tankai „Leopard 2“ buvo ne kartą užvažiavę ant TM-62 ir ne visada nuo pirmojo sprogimo būdavo nuplėšiami vikšrai. O kartu ir pati tanko apsauga nuo minų garantavo įgulos gyvybių išsaugojimą, o T-80 ir T-72 ne visada gali tuo pasigirti.

„Rusijos propaganda ne kartą teigė, kad „Lancet“ lengvai „sunaikina“ „Leopard 2“, tačiau iki šiol nebuvo nė vieno sunaikinimo fakto. Kaip įrodymai turimi vaizdo įrašai rodo, kad tankas išgyvena šių dronų atakas. Tik užvažiavus ant minos smogiama keliais „Lancet“ dronais, bet jie vis tiek nesugeba prasiskverbti pro šarvus ir pilnai sunaikinti tanko. Tik papildomos naikinimo priemonės leidžia pribaigti „Leopard 2“, – sakė Kovalenko.

 

Ekspertas pabrėžė, kad net patekimas į labiausiai susilpnėjusią tanko zoną nesukelia katastrofiškų pasekmių. Tankas apgadintas, bet ne „sunaikintas“.

„Leopard 2 puikiai atliko jiems skirtas užduotis. Didžiąją dalį nuostolių, tiek nepataisomų, tiek pataisomų, sudaro minų sprogimai. Šarvų atsparumas išoriniams poveikiams yra didelis ir pranoksta rusiškus analogus. Ir svarbiausia, kad nuostoliai yra mažesni nei priimtina, atsižvelgiant į karo veiksmų sąlygas ir intensyvumą“, – apibendrino jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(189)
(10)
(179)

Komentarai (1)