„Gimsta visiškai nauja artilerija.“ Skelbiama, ką daro Ukraina  ()

Pulkininko T. Lyseckio teigimu, karo veiksmų Ukrainoje patirtis rodo, kad gimsta nauja artilerija – maža, mobili, išsklaidyta, ilgo nuotolio, su itin tikslia amunicija, kuri atlieka taškinę ugnį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiandien Ukrainos artileristai sėkmingai vykdo priešpriešinį karą, naudodami vakarietiškus ginklų modelius. Šioje medžioklėje sunaikinamos senosios sovietinės artilerijos sistemos, tarnaujančios Rusijos ginkluotosiose pajėgose, todėl kasdien jų lieka vis mažiau.

Interviu „Defense 24“, paskelbtame liepos 30 d., Lenkijos ekspertas pulkininkas Tomaszas Lyseckis kalbėjo apie tai, kaip po kurio laiko gali atrodyti artilerijos dvikovos Ukrainos frontuose.

Pokalbio pradžioje Lyseckis pažymėjo, kad Ukrainos kariai palankiai atsiliepė apie vokiškus savaeigius pabūklus PzH 2000, lenkiškas sistemas „Krab“ ir amerikietišką M109. Tuo pačiu metu kartais naudojami gana seni ginklų pavyzdžiai: pavyzdžiui, itališki savaeigiai ginklai M109L, kurių gamyba buvo nutraukta prieš daugelį metų.

„Kad ir kaip būtų, yra ir senesnių ginklų, pavyzdžiui, Kroatijos tiekiami tolimojo nuotolio 130 mm M46 pabūklai, kurie puikiai pasirodė Bachmute“, – pastebi ekspertas.

Tačiau svarbiau ne ginklo tipas, o artilerijos skaičiavimo įgūdžiai ir šovinių kiekis vienai ar kitai sistemai.  Lyseckio teigimu, Ukrainos kariai neatsisakytų sovietinių sistemų, jei jiems būtų pasiūlyta 100 pabūklų su didele amunicijos atsarga.

Tuo tarpu Ukrainos karių kovos efektyvumą lemia įvairūs veiksniai:

  • modernios žvalgybos ir EW (elektroninio karo) priemonės;
  • realaus laiko duomenų perdavimo sistemos;
  • artilerijos valdymo proceso informacijos teikimas;
  • tolimojo nuotolio ginklai;
  • didelio tikslumo amunicija;
  • taktika, susijusi su artilerijos priemonių išsklaidymu su galimybe jas centralizuoti;
  • puikūs artilerijos dalinių vadai.

 

Visa tai kartu duoda gerų rezultatų, tačiau ekspertas ypač akcentavo efektyvią logistiką.

„Labai gerbiu Ukrainos logistikus už gebėjimą dirbti su šimtais artilerijos sistemų, keliais šimtais rūšių amunicijos ir raketų, tūkstančiais atsarginių dalių, degalų ir tepalų“, – pabrėžė lenkų ekspertas.

Ateities artilerijos karas

Atsižvelgiant į tai, kas išdėstyta pirmiau, pastaruoju metu galima pastebėti Rusijos artilerijos nuostolių padidėjimą, taip pat išpuolių prieš priešo sandėlius su amunicija skaičių. Tai yra Ukrainos žvalgų ir elektroninio karo operatorių nuopelnas, mano Lyseckis.

Atskirai ekspertas kalbėjo apie problemas, susijusias su amunicijos ir vamzdžių susidėvėjimu, taip pat apie kontrbaterijos taktikos pasikeitimą, atsižvelgiant į naujas žvalgybos sistemas. Galų gale Lyseckis pabrėžė keletą dalykų, susijusių su artilerijos dvikovų perspektyva:

  • Artėja daugybės, bet pasenusios artilerijos pabaiga. Gimsta nauja artilerija – nedidelė, bet mobili ir išsklaidyta, toli, su itin tikslia amunicija, kuri atlieka taškinę ugnį.
  • Vamzdžio ir amunicijos susidėvėjimo problema netrukus bus išspręsta.
  • Priešo žvalgybiniai dronai yra pagrindinė grėsmė artilerijai. Todėl šiame mūšyje didelį vaidmenį vaidins artilerijos vienetų kovinės grupės apsauga, įskaitant priešlėktuvinę ir antidronų gynybą.
  • Ginklų šaudymo greitis netenka reikšmės, nes padidina šaudmenų sąnaudas, o mobilumas ir tikslumas tampa svarbiau.
  • Dėl šiuolaikinių didelio tikslumo šaudmenų į eksploataciją bus grąžinti ginklai, kurie anksčiau buvo laikomi neperspektyviais, pavyzdžiui, M109, FH-70, TRF-1.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(50)
(0)
(50)

Komentarai ()