Ukraina visus apstulbino. JK kariuomenė jau gailisi dėl šimtamilijoninio sandorio  (3)

Didžiosios Britanijos ginkluotosios pajėgos nupirko 54 dronus po 5 milijonus svarų, o Gynybos ministerija jau gailisi dėl šio sandorio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžioji Britanija pirmą kartą atskleidė „Watchkeeper“ drono avarijos detales, dėl kurių šalis galvoja atsisakyti brangių mirtinų transporto priemonių ir perimti ukrainietišką darbo su pigiais dronais patirtį. Taip teigiama liepos 31 dieną paskelbtoje „The Telegraph“ medžiagoje.

Kalbama apie 2022 metų lapkričio 10 dieną įvykusią nelaimę, kurios detales visuomenė sužinojo tik dabar. Žiniasklaidos žurnalistų kalbintas šešėlinės vyriausybės gynybos ministras Tiny Luke'as Pollardas sakė, kad jo kolegos konservatoriai norėjo nuslėpti tiesą apie drono katastrofą.

Priežastis, pasak politiko, slypi tame, kad šalies ginkluotosios pajėgos jau įsigijo 54 bepiločius orlaivius „Watchkeeper“, kurių kiekvienas iždui kainavo po 5 mln. svarų.

Šiuo atžvilgiu Didžioji Britanija svarsto, ar kariuomenei reikia brangaus ir neveiksmingo bepiločio orlaivio, kuris būtų netinkamas atremti naujas grėsmes. Juk biudžetinius bepiločius lėktuvus galima sėkmingai panaudoti žvalgybai ir net naikinimo darbams, kaip dabar daro Ukraina. Be to, britai nepatenkinti, kad dronas, iš pradžių skelbtas kaip prieinamas sprendimas, kainuojantis 800 milijonų svarų sterlingų, kainavo puse milijardo svarų daugiau.

 

Leidinys pažymi, kad alternatyva „Watchkeeper“ galėtų būti nedideli ir nebrangūs dronai, tokie kaip „DJI Mavic“, kuriuos šiuo metu naudoja Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

„Dėka integruotų kamerų, šie savadarbiai pirmojo asmens dronai gali būti naudojami žvalgybos ar net smogimo misijoms, labai tiksliai numetant granatas į priešo pozicijas. Netgi pigesni dronai, pagaminti fronto karių, kurie nepriklauso nuo GPS arba palydovai pasirodo tokie pat naudingi“, – rašoma publikuotoje medžiagoje.

Savo ruožtu į pensiją išėjęs pulkininkas De Brettonas-Gordonas sako, kad nebrangūs bepiločiai orlaiviai, kainuojantys kelis tūkstančius svarų (priešingai „Watchkeeper“), pasirodė esą veiksmingi Rusijos ir Ukrainos kare.

 

„Ukrainos artilerija šiais laikais yra tokia efektyvi, nes beveik kiekvieno Ukrainos artilerijos sviedinio kitame gale yra dronas, kuris žymi smūgį“, – pažymi jis.

Kas žinoma apie „Watchkeeper“

„Watchkeeper WK450“ yra Didžiosios Britanijos karinis daugiafunkcis nuotolinio valdymo lėktuvas, kurį 2010 m. suprojektavo „Thales Group“. Jį britų armija naudoja žvalgybai, stebėjimui ir taikinių aptikimui.

Dronas gali nuskristi iki 200 kilometrų. O jo greitis yra 143 kilometrai per valandą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(76)
(18)
(58)

Komentarai (3)