Putinas išsigando. Rusijoje skubiai atidėta nauja mobilizacija  (1)

Pasak politologo Marko Galeotti, nepaisant kariuomenės atkaklumo, Putino aplinka įtikino jį nežengti tokio žingsnio dėl rugsėjį vykusių regioninių rinkimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos karo vadai norėtų, kad mobilizacija Rusijos Federacijoje jau prasidėtų, tačiau Vladimiras Putinas dėl to dvejoja. Jis nerimauja, kad tai gali sukelti gyventojų pasipiktinimą ir supurtyti jo pozicijas šalies viduje, rašo „The Times“.

Britų leidinys paskelbė britų politologo Marko Galeotti pamąstymus apie dabartinę situaciją. Jis mano, kad Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną nugali abejonės dėl naujos mobilizacijos bangos artimiausiu metu.

Nors Rusijos karinė vadovybė tvirtina, kad tai būtina ir kad tai turėtų prasidėti jau dabar, Putino politinė aplinka įtikino jį nežengti šio nepopuliaraus žingsnio. Taip yra dėl to, kad regioniniai rinkimai turi vykti rugsėjį , todėl mobilizacija turi būti atidėta žiemai. Galeotti mano, kad Putinas priėmė tokį sprendimą.

Tačiau kartu toks žingsnis sumažins laiką, reikalingą naujiems kariams, siunčiamiems į frontą, paruošti prieš prasidedant naujam rinkimų sezonui. Politologo teigimu, Putino tai nejaudina, jis labiau nerimauja, kad naujoji mobilizacija gali išjudinti jo pozicijas šalies viduje.

Ukraina laimės karą su Rusija, bet šiais metais jis nesibaigs

Galeotti mano, kad tiek Ukrainai, tiek Rusijai karas virto įprasta veikla. Ir Kijeve, ir Vakaruose jie pradeda suprasti, kad karas truks ilgiau nei tikėtasi.

 

„Nors Ukrainos kontrpuolimas nepavyko tiksliai taip, kaip planuota, tai nereiškia, kad nepavyko. Yra išlaisvintų teritorijų, o Rusijos armija labai išsekusi. Dar liko mėnuo ar du ir iki lapkričio Ukraina gali padaryti proveržį pietiniame fronte“, – sako Galeotti.

Politologas mano, kad Ukraina turi iniciatyvą ir dabar laimės karą. Nors taikos perspektyvos tebėra miglotos.

„Problema ta, kad nė viena pusė nėra pasirengusi derėtis. Kijevas mano, kad derėtis bus geriau, kai jis išlaisvins daugiau teritorijų ir blokuos Krymą. Rusija yra įsitikinusi, kad šiais metais gali atlaikyti kontrpuolimą ir tikisi nutraukti Vakarų pagalbą Ukrainai. Darosi vis labiau akivaizdu, kad šis karas tęsis ir kitais metais“, – mano Galeotti.

 

Politologo teigimu, Ukraina iki kitų metų pavasario turės daugiau vakarietiškos ginkluotės ir galbūt net F-16 lėktuvų. Todėl galime tikėtis didelės ginkluotųjų pajėgų sėkmės fronte.

„Viskas priklauso nuo to, ar ukrainiečiai gali tiek ilgai kovoti ir ar Vakarai gali palaikyti Ukrainą ilgalaikėje perspektyvoje. Bet kokiu atveju Kijevo perspektyvos atrodo geresnės nei Maskvos. Tačiau visi, kurie tikėjosi karo pabaigos šiais metais , greičiausiai teks nusivilti“, – sako britų politologas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(45)
(2)
(43)

Komentarai (1)