Blokai ir raidės pavadinime. Kaip suprasti naikintuvo F-16 versijas. Kokią gaus Ukraina? (Video)  ()

Per gamybos dešimtmečius F-16 gavo daugybę modifikacijų. Nuo pirmosios F-16 versijos iki moderniausio F-16V Block 70/72 liko tik fiuzeliažas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Danijos ir Nyderlandų vyriausybės oficialiai patvirtino, kad JAV patvirtino naikintuvų F-16 tiekimą Ukrainai iš karto po mokymų pabaigos. Fizinių ir matematikos doktorantas Oleksijus Parnovskis paaiškino, kaip suprasti skirtingas lėktuvo versijas.

Ką reiškia raidės pavadinime F-16?

Yra įvairių F-16 versijų su raidėmis nuo A iki F. Kiekvienas iš jų, kaip aiškina Parnovskis, reiškia lėktuvo kartą. Variantai su nelyginėmis raidėmis (A, C, E) žymi kovines modifikacijas, o lyginės raidės (B, D, F) – mokomųjų ir kovinių orlaivių kartas. Tačiau tuo pačiu metu vis dar yra raidžių, kurios nėra įtrauktos į šią sistemą, pavyzdžiui, F-16V.

Iš viso yra keturios pagrindinės F-16 naikintuvų kartos:

  • F-16A/B Block 1, 5, 10, 15, 15 OCU – pirmosios kartos su senu radaru ir ribota ginkluote;
  • F-16C/D Block 25, 30/32 ir 40/42 – antroji karta su daugiau ginklų ir geresnėmis technologijomis;
  • F-16C/D Block 50/52, Block 50/52+, taip pat F-16 CM/DM Block 50/52 MLU, Block 50/52+ MLU – trečioji ir pagrindinė karta, turinti modernią aviacijos elektroniką;
  • F-16V Block 70/72 yra moderniausios kartos, kuri leidžia lėktuvą naudoti kartu su 5 kartos naikintuvais.

Ką reiškia blokas ir skaičiai F-16 pavadinime?

Kaip pažymi ekspertas, blokas ir skaičiai reiškia orlaivio modifikavimą. Taip pat aukščiau esančiame sąraše yra orlaivių versijos su santrumpa MLU – tai reiškia orlaivio atnaujinimą į modernesnę versiją, vadinamąją Mid-life Upgrade. Teoriškai net ir ankstyviausias F-16A/B lėktuvas gali būti patobulintas iki Block 70/72 lygio.

 

Taip pat skirtumas tarp 30 ir 32 blokų yra variklis. Kodas, kuris baigiasi 0, reiškia „General Electric“ variklį F110. Kodas, kuris baigiasi 2, reiškia „Pratt&Whitney“ variklį F100, tačiau šis jis laikomas problemiškesniu.

Tačiau verta paminėti ir tai, kad F-16 varikliais, aviacijos elektronika ir kitomis detalėmis įvairiose šalyse gali skirtis. Todėl pasaulyje yra dar daugiau orlaivio versijų.

Kurią F-16 versiją gaus Ukraina?

Kaip pažymi „Militarnyi“, Nyderlandai yra ginkluoti naikintuvais F-16C/D MLU. Orlaiviui buvo atliktas vidutinės trukmės atnaujinimas, dėl kurio jis savo galimybėmis buvo panašus į F-16 Block 50/52. Danija turi F-16AM/BM MLU lėktuvus, panašius į turimus Nyderlandų.

 

Rugpjūčio 20 dieną Nyderlandai patvirtino naikintuvų F-16 tiekimą Ukrainai. Kalbama apie F-16 Block 20 MLU. Karo analitikas Ihalas Levinas apie tai paskelbė savo „Telegram“ kanale.

Pasak jo, naikintuvas turi APG-66(V)2A radarą, galintį matyti 150 kilometrų. Daugiausia jame yra visas ginklų asortimentas – nuo ​​Sidewinder ir AIM-120 iki bet kokių lazerinių ar GPS valdomų bombų. Šis naikintuvas tinka bet kuriai misijai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(0)
(24)

Komentarai ()

Susijusios žymos: