„Generolas buvo teisus“. Prarasta galimybė užbaigti karą  ()

Atsižvelgdami į situaciją Ukrainos frontuose, Amerikos pareigūnai atkreipė dėmesį į generolo Marko Milley žodžius, kuris praėjusią žiemą svarstė Kijevo ir Maskvos derybų galimybę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemas ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimo tempas suteikia Amerikos pareigūnams pagrindą pripažinti Jungtinio štabo viršininkų generolo Marko Milley, kuris 2022 m. lapkritį kalbėjo apie Maskvos ir Kijevo derybų poreikį žiemą, teisumą.

Kita vertus, Vašingtone niekas nemano, kad Ukrainos karių kontrpuolimas yra klaida, o prezidentas Joe Bidenas leido suprasti, kad sprendimas dėl karo bus priimtas Kijeve. Kaip Vašingtonas žiūri į taikos derybų su Rusijos Federacija perspektyvą, rašo „Politico“.

Publikacijos autoriai pažymi, kad nė vienas iš Amerikos pareigūnų nelaiko generolo Milley pranašu, tačiau dabar sako, kad jis buvo teisus, kai praėjusią žiemą svarstė Kijevo ir Maskvos derybų galimybę. Tokios nuotaikos atsirado įvykių fronte fone, kur gynybos pajėgų pažanga nėra tokia sparti, kaip tikėtasi.

Situaciją pakurstė Marko Milley pareiškimas interviu laikraščiui „The Washington Post“, kuriame jis teigė, kad jei galutinis karo tikslas yra laisva, nepriklausoma ir suvereni Ukraina, tai „reikės įdėti daug pastangų“.

„Tai užtruks ilgai, ilgai, bet jūs taip pat galite pasiekti tuos tikslus, galbūt kažkokiomis diplomatinėmis priemonėmis“, – sakė jis.

Medžiagoje buvo cituojami ir vieno pareigūno žodžiai, kurie pritarė generolo nuomonei. Anot jo, Baltieji rūmai, regis, praleido momentą, kai derybos galėjo prasidėti anksčiau. Nors iškart pridūrė, kad mažai kas tiki, kad Maskva nuo karo pradžios rimtai žiūri į derybas.

 

Kitas Amerikos pareigūnas savo ruožtu prašo nepamiršti politinės situacijos, nes Bideno administracija būtų sulaukusi kritikos už tai, kad privertė Kijevą sėsti prie derybų stalo prieš pradedant kontrpuolimą. Kartu jis pabrėžė, kad kad ir kokia lėta būtų Ukrainos pajėgų pažanga kontrpuolime, ji vis tiek geriau nei alternatyvūs variantai.

Maskvos pozicija

Apie derybų galimybę kalbėjo ir Kremlius. Visų pirma Rusijos Federacijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas rugpjūčio 19 dieną pareiškė, kad nemato perspektyvų Kijevo ir Maskvos deryboms. Anot jo, visi Vakarų raginimai šiuo klausimu yra tam tikra taktinė technika, siekiant suteikti „išsekusiems Ukrainos kariams pailsėti ir galimybę persigrupuoti“.

 

„Deja, šiuo metu Rusijos ir Vakarų derybų perspektyvos nematyti. Be to, Vakarų rėmėjai nuolat stumia Kijevo režimą kelti tarifus. O vakariečių veidmainiškus raginimus derėtis laikome taktiniu triuku“, - sakė jis.

Rusijos diplomatijos vadovas taip pat sukritikavo prezidento Volodymyro Zelenskio taikos formulę, pavadindamas ją „pagrindinių mūsų interesų saugumo srityje slopinimu ir savivalės rusų bei rusakalbių žmonių atžvilgiu tęsimu naujose Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontroliuojamose teritorijose ir žemėse“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(20)
(-18)

Komentarai ()