Ne labai jauni ir jau keičiami F-16. Ką iš tikrųjų gaus Ukraina  ()

Ukraina gaus išsvajotus ir ilgai prašytus F-16 naikintuvus. Tačiau yra šiokio-tokio nerimo dėl jų būklės. Tiesa yra ta, kad Nyderlandai ir Danija jau ieškojo, kuo juos pakeisti - tai yra senesnio tipo naikintuvai, kurie masiškai keičiami F-35. Tai negi Ukrainai atiduodamos muziejinės senienos?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nyderlandai priėmė sprendimą pakeisti savo F-16 naikintuvus F-35 ir tas procesas jau vyksta. Nyderlandų dangų saugo 26 F-35A, dar 18 yra užsakyti. Jie keis F-16 naikintuvus, kurių atsisakoma.

Danija savų F-35A dar laukia. Pranešama, kad Karališkas Danijos oro pajėgas pasiekė tik vienas naujas F-35A, bet dar 20 jų yra užsakyta ir jie pakeis nemažą F-16 flotilę.

Danija Ukrainai suteiks net 19 F-16 naikintuvų, o Nyderlandai stengsis atiduoti iki 100 % savo likusio F-16 naikintuvų parko, kurį sudaro 42 orlaiviai. Tiesa, mokymams reikalingi naikintuvai nebus perduodami (bent jau ne dabar), nes Ukrainos pilotų ir techninio personalo mokymai vyks Danijoje ir Rumunijoje.

Tai negi Danija ir Nyderlandai atiduoda savo pasenusius naikintuvus? Tikrai ne.

Nors šios šalys naudoja F-16 labai ilgą laiką, naikintuva savo tarnybos metu buvo reguliariai tobulinami ir atnaujinami, rašo „Defense Express“. Nyderlandai apskritai buvo tarp pirmųjų užsienio F-16 pirkėjų ir viena iš šių naikintuvų surinkimo bazių Europoje. Pirmuosius F-16 Karališkos Nyderlandų oro pajėgos gavo dar 1979 metais, paskutinius - 1989-aisiais.

 

Visi danų ir olandų F-16 buvo atnaujinti pagal „Mid-Life Update“ (MLU) programą. Pagal ją, pakeisti naikintuvų radarai, padidinant taikinio aptikimo diapazoną iki 110 kilometrų. Taip pat buvo pridėta galimybė montuoti tokius konteinerius kaip „Lantrin“ ar „Litening“, todėl atnaujinti naikintuvai gali naudoti modernius tikslius ginklus.

Modernizuojant F-16 buvo atnaujinta avionika, elektroninės kovos, navigacijos ir ryšių sistemos. Ir dar daugybė dalykų, susijusių su skrydžiu, užduočių vykdymu ir modernia ginkluote. Visi F-16 tame procese buvo atnaujinti ir techniškai, kad galėtų tarnauti ilgiau. Ir tai matoma naikintuvų žymėjime. Pavyzdžiui, nuotraukoje viršuje matote Nyderlandų naikintuvą, kurio registracijos numeris - J-002. Tai - vienas iš jauniausių Nyderlandų F-16, pagamintas prieš pat 1990-uosius. Jis tarnybą pradėjo kaip „F-16A Block 15AE OCU“, dabar žymimas kaip „F-16A Block 20 MLU“.

 

F-16 tipo naikintuvai yra gaminami iki šiol. JAV jų neatsisako, kitos šalys, kurios negali įpirkti F-35, juos naudos dar ilgai. Kadangi jie bus techniškai tvarkingi ir patikimi, Ukraina tikrai neturėtų žvalgytis į jų gamybos metus.

(15)
(0)
(15)

Komentarai ()