Ukrainos kariškiai žiauriai nusivylę. Kas nutiko su F-16  ()

Neįvardijamas pareigūnas paaiškino, kad naikintuvo tiekimo tema nebuvo viešai keliama dėl jos „delikatumo“. Londono analitikas Keiras Gilesas įsitikinęs, kad partnerių sprendimų priėmimo greičiui įtakos turėjo ne logistika, o politika.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina pagaliau pasiekė susitarimą dėl naikintuvų F-16 tiekimo, tačiau ekspertai ir Ukrainos pareigūnai nerimauja dėl vėlavimo aprūpinti lėktuvais. Tai teigiama „NBC News“ medžiagoje, paskelbtoje rugpjūčio 21 d.

Analitikai abejoja, ar pranešimas aprūpinti Ukrainą F-16 turės įtakos situacijai fronte. Jie pažymi, kad karinių orlaivių dislokavimo grafikas neaiškus, o oro paramos trūkumas jau tapo rimta kliūtimi gynybos pajėgų kontrpuolimui.

Žiniasklaida pabrėžė, kad Ukrainos vadovybė apskritai nusiteikusi optimistiškai, o Maskva sprendimą jau pateikė kaip konflikto eskalavimą. Kartu žurnalistai aiškino, kad specialistų paruošimas Kijevui F-16 nebus lengvas.

„Ukraina tik neseniai pateikė apmokytinų pilotų vardus ir daugiau nei pusė jų turi išmokti anglų kalbą, kad galėtų skaityti komandas ir instrukcijas“, – rašoma straipsnyje, kuriame cituojamas vienas amerikiečių pareigūnas.

Tačiau, be būsimų pratybų, analitikams nerimą kelia „neišspręstas klausimas“, kokius ginklus Vakarai planuoja tiekti žadėtiesiems naikintuvams apginkluoti. Jų prognozėmis, eskadrilės nebus pasiruošusios kovai bent jau iki kitos vasaros.

 

Straipsnyje teigiama, kad uždelstas F-16 pristatymas suglumino tiek Ukrainos pareigūnus, tiek kariuomenę fronto linijose. Vienas iš pareigūnų aiškino, kad šis klausimas viešai nebuvo keliamas dėl temos „delikatumo“.

„Šių metų kontrpuolimui jau per vėlu. Tai būtų įmanoma, jei Ukrainos sąjungininkų koalicija imtųsi neatidėliotinų priemonių“, – sakė Londone įsikūrusios analitikų grupės „Chatham House“ vyresnysis konsultantas Keiras Gilesas.

Anot jo, vėlavimas buvo susijęs ne tiek su techniniais aspektais (logistika, mokymai ir pan.), kiek su „politiniu bloku“.

 

„JAV jau seniai atsisakė siųsti juos į Ukrainą, nes buvome susirūpinę dėl F-16 praradimo virš Rusijos kontroliuojamos teritorijos“, – aiškino į atsargą išėjęs JAV armijos pulkininkas Jackas Jacobsas.

Tačiau, ekspertų prognozėmis, nepaisant vėlavimo, naikintuvai vis tiek turės galimybę parodyti savo efektyvumą Ukrainoje, nes karas tęsiasi.

„Ukrainos stiprinimas, įskaitant pakankamą oro galią, yra pagrindinis ilgalaikio saugumo ir dabartinio karo rezultato komponentas“, – pabrėžė Gilesas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(36)
(5)
(31)

Komentarai ()