„Irake tiesiog degino T-62 tankus.“ Į karą ateina mūšiuose užgrūdinti šarvuočiai  ()

Kompanija „Rheinmetall BAE Systems Land“ (RBSL) pristatymui į Ukrainą paruošė 23 šarvuotas žvalgybines mašinas „Scimitar Mk.2“. Tai - mūšiuose užgrūdinti šarvuočiai, kuriuos Jungtinė Karalystė šių metų balandį išleido į atsargą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

RBSL specialistai atliko „Scimitar Mk.2“ techninę priežiūrą, remontą. Taip pat buvo reikalingos techninės konsultacijos, kad ukrainiečiai žinotų, kaip prižiūrėti šias mašinas, ir jų bandymai poligonuose. „Scimitar Mk.2“ mašinos dar rugpjūtį perduotos Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, nors apie tai pranešta tik dabar. Ukraina iš viso gaus 23 tokias žvalgybos mašinas, neaišku, ar visos jau pasiekė šalį. „Scimitar Mk.2“ į Ukrainą keliauja iš sandėlių Vokietijoje.

„Scimitar Mk.2“ kartais vadinama lengvuoju tanku - Antrojo pasaulinio karo metu tokio tipo mašinos vadintos būtent taip. Viskas prasidėjo nuo „FV107 Scimitar“, kuris pradėjo tarnybą 1971 metais. Juokinga, bet iš pradžių „Scimitar“ naudojo įprastus automobilinius „Jaguar“ V6 variklius, bet laikui bėgant jie buvo pakeisti rimtesniais „Cummins“ dyzeliais.

„Scimitar Mk.2“ buvo sukurta „FV107 Scimitar“ pagrindu, bet jau 2010 metais, todėl tai - daug modernesnė mašina. „Scimitar Mk.2“ turi daug geresnius šarvus, kurie ypač gerai saugo nuo minų, geresnį (talpesnį ir patogesnį) įgulos skyrių, naujesnius „Cummins“ dyzelinius variklius. „Scimitar Mk.2“ pasiekia maksimalų 80 km/val. greitį, o tai yra labai svarbu tokios mažos mašinos išgyvenamumui.

 

Minėta, kad „Scimitar Mk.2“ yra užgrūdina mūšiuose. „FV107 Scimitar“ tarnavo Folklando salose, Pirmajame Persijos įlankos kare, 2003-iųjų invazijoje Irake ir vėliau Afganistane. „Scimitar Mk.2“ spėjo sudalyvauti operacijose Afganistane.

„Scimitar Mk.2“ nėra pėstininkų kovos mašina. Tai - žvalgybos mašina. Ji turi greitai prasibrauti, surinkti žvalgybinę informaciją ir pasitraukti, užleisdama savo vietą pėstininkų kovos mašinoms ar, jei reikia, tankams. Tačiua tai nereiškia, kad „Scimitar Mk.2“ nieko negali. „Scimitar“ Persijos įlankos kare degino ir irakiečių T-62. Ir, beje, tiesiai per storiausius priekinius šarvus. „Scimitar Mk.2“ yra ginkluotas 30 mm automatine patranka RARDEN, kuri gali šaudyti ir itin sprogia, ir šarvamuše amunicija. Šalia pagrindinio ginklo yra ir 7,62 mm kulkosvaidis. Tiesa, pats „Scimitar Mk.2“ turi aliumininius šarvus. Dabar jie stiprinami grotiniais šarvais, papildomais šarvų blokais, bet 3 žmonių įgulai vis tiek geriau, jei į jų mašiną nepataikytų sunkieji priešo ginklai.

 

Jungtinė Karalystė išleido „Scimitar Mk.2“ į užtarnautą poilsį šių metų balandį ir tos mašinos buvo paruoštos karui Ukrainoje. „Scimitar Mk.2“, beje, vis dar tarnauja Latvijoje - Lietuvos kaimynai 2014 metais įsigijo 123 tokias mašinas. Dabar Latvija ir Ukraina yra vienintelės aktyvios „Scimitar Mk.2“ naudotojos.

(31)
(2)
(29)

Komentarai ()