Daugiau, nei modernizacija. Kuo ypatingas naujasis „M1E3 Abrams“  ()

„M1 Abrams“ tarnauja nuo 1980-ųjų metų. Tai vis dar yra vienas iš pajėgiausių pagrindinių kovos tankų pasaulyje, bet net ir pagrindinės M1A1 ir M1A2 versijos pradeda rodyti konstrukcijos senėjimo požymius. Taigi, tanką reikia atnaujinti, bet kaip?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors standartinis „M1 Abrams“ tarnauja nuo 1980-ųjų, pagrindinės versijos yra šiek tiek jaunesnės. M1A1 buvo gaminami 1985-1992 metais, o M1A2 - nuo 1992-ųjų. Apskritai, „Abrams“ platforma įrodė savo pranašumus mūšiuose ir iki šiol pranoksta potencialių priešų techniką. Tačiau akivaizdu, kad ir „Abrams“ turi būti vystomas, bet tam yra kliūčių.

Sunku tuo patikėti, bet pirmieji „Abrams“ svėrė 55,7 tonas. Jie buvo aprūpinti 105 mm graižtviniu pabūklu, turėjo kiek silpnesnius šarvus. M1A1 iš pradžių išlaikė šį svorį, bet M1A1SA pasunkėjo iki 61,3 t, o M1A2 - iki 62 t. Ir tas sunkėjimas po truputį tęsėsi. „M1A2 SEPv3 Abrams“ sveria apie 67 tonas. Galima žiūrėti į tanko mobilumą, išlaikytą maksimalų greitį ir kitas mobilumo charakteristikas, bet negalima ignoruoti to, kad būdamas toks sunku „Abrams“ yra milžiniškas svoris ant karinės logistikos pečių. JAV nori gebėti veikti globaliai, bet greitas tokių sunkių tankų perkėlimas yra labai sudėtingas.

Kuo čia dėta modernizacija? Na, modernizuojami tankai įprastai sunkėja. Prie jų kabinami papildomi šarvai, nes prieštankiniai ginklai, įskaitant dronus, vystomi greičiau nei tankai. Anksčiau kilogramai buvo taupomi išlaikant santykinai plonesnius šarvus viršuje, o dabar to daryti negalima - prieštankiniai dronai yra pigūs ir visur.

Taigi, 2023 m. rugsėjo 6 d. JAV kariuomenė paskelbė, kad atšaukė planuotą „M1A2 SEPv4“ variantą ir vietoj to nukreips resursus į „M1E3 Abrams“. Naujas modelis turės modulinę architektūrą ir bus lengvesnis, bet dar atsparesnis smūgiams.

 

Tankas „Abrams“ nebegali auginti savo pajėgumų nepridėdamas svorio, todėl turime sumažinti jo logistinį pėdsaką“, – sakė generolas majoras Glennas Deanas, vykdantysis programos pareigūnas, atsakingas už sausumos kovines sistemas.

„M1E3 Abrams“, tikėtina, stipriai pasikliaus aktyvia apsauga, kuri yra lengvesnė nei įprasti šarvai. JAV Sausumos pajėgos žada, kad „Abrams“ išliks pajėgiausiu pagrindiniu kovos tanku pasaulyje. Tiesa, M1E3 versijos reikės palaukti - planuojama, kad ji pasirodys maždaug 2030 metais, bet tarnaus daugiau nei dešimtmetį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(1)
(13)

Komentarai ()