Signalas Ukrainai. Sudaužyta net 20 „Abrams“ tankų (Video)  (1)

Atsakomosios priemonės visada yra standartinės, tačiau kyla klausimas, kaip jos įgyvendinamos praktiškai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV gynybos departamentas leido Saudo Arabijai parduoti 500 mln. USD vertės M1 „Abrams“ ir M60 tankų, pėstininkų kovos mašinų „Bradley“ ir kitų šarvuočių bei neįvardytą artilerijos sistemų ir inžinerinių transporto priemonių.

Tuo pat metu, kalbėdamas apie šią naujieną, portalas „Defense News“ taip pat priminė, kad 2016 metais Saudo Arabija gavo iš JAV leidimą gauti 153 tankus M1A1/A2 „Abrams“ pagal 1,2 milijardo dolerių vertės sandorį.

Bet Saudo Arabija prarado net 20 „Abrams“ mūšiuose prieš Jemeno husius. Šiuo metu tai labai aktuali istorija, kurią reikia paanalizuoti jau vien dėl to, kad Ukrainos pajėgos taip pat netrukus turės M1 „Abrams“.

Kokia buvo nesėkmių priežastis

Istorija, kaip Saudo Arabija prarado net 20 M1 „Abrams“ tankų per kovą su husiais Jemene, liko kiek slapta.

Iš viešai prieinamų fragmentiškų duomenų galime sužinoti, pavyzdžiui, kad Jemeno husiai šaudydami į „Abrams“ naudojo, pavyzdžiui, Irano prieštankinius ginklus „Towsan-1“ (sovietinio prieštankinio komplekso „Konkurs“ kopija).

Netgi buvo viešai prieinama vaizdo medžiaga apie kai kuriuos Saudo Arabijos M1 „Abrams“ apgadinimus, iš kurių buvo tiesiogiai matyti, kad tokio lygio nuostolių priežastis iš tikrųjų yra kovinių mašinų naudojimo taktikos netobulumas.

 

Kaip matome iš šių video, Saudo Arabijos M1 „Abrams“ kovinį darbą vykdė „varyk ir šaudyk“ principu, tai yra, be manevravimo mūšio lauke, sustojimų metu nebuvo šaudoma iš stacionarios padėties. Tankui nebuvo jokios priedangos, todėl jo pralaimėjimas husiams atrodė neišvengiamas.

Be to, Saudo Arabijos M1A2S naudojimas dykumos sąlygomis pasirodė itin nesėkmingas. Pavyzdžiui, šių tankų vikšrai labai dažnai klimpdavo giliame smėlyje, o dujų turbinos instaliacija gana dažnai perkaisdavo aukštoje temperatūroje, o tai iš esmės apsunkino M1 „Abrams“ naudojimą dykumos sąlygomis.

 

Visa tai, kas išdėstyta, tuo pačiu metu remiasi Ukrainos karinės žvalgybos tarnybos vadovo Kyrylo Budanovo žodžiais, kad M1 „Abrams“ „turėtų būti labai specialiai panaudotas labai specifinėms, gerai apgalvotoms operacijoms, nes jei jie naudojami fronto linijoje ir tiesiog kombinuotame kariniame mūšyje, mūšio lauke jie ilgai neištvers.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(93)
(33)
(60)

Komentarai (1)