JAV skelbia apie „precendento neturinčius įvykius“. Ką daro Serbijos kariuomenė (Foto)  ()

JAV pareigūnai teigia, kad Serbijos karių buvimas pasienyje yra dar vieno dramatiško ir nerimą keliančio konflikto eskalacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

OSINT analitikai praneša, kad Europoje darosi karšta. Juda kariuomenė.

„Pranešama, kad JAV žvalgyba pradėjo stebėti reikšmingą Serbijos karinių pajėgų judėjimą link Kosovo sienos, įskaitant kelių tankų, artilerijos ir mechanizuotų pėstininkų divizijų dislokavimą. Nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Kirby pareiškė, kad dabar esame „precedento neturinčios ir destabilizuojančios“ plėtros, kuri gali sukelti konfliktą regione, liudininkai“, – rašo „OSINTdefender“.

Baltieji rūmai penktadienį paragino išvesti serbų karines pajėgas, esančias prie Kosovo sienos. Apie tai rašo „The New York Times“.

Johnas Kirby pasmerkė rugsėjo 24 d. išpuolį serbų stačiatikių vienuolyne šiaurės Kosove, per kurį daugiau nei 30 etninių serbų kovojo su policija, nužudė Kosovo policijos seržantą ir, pasak Kirby, iškilo pavojus ten dislokuotoms NATO taikos palaikymo pajėgoms.

„Visi, kurie dalyvavo šioje atakoje, turi būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn“, – žurnalistams sakė Kirby.

Kosovo valdžia viešai apkaltino Serbijos prezidentą Aleksandrą Vučičių, remiant ginkluotus asmenis. Amerikos pareigūnai, įskaitant valstybės sekretorių Antony Blinkeną, paragino abi vyriausybes nustoti daryti viską, kas galėtų sukelti daugiau konfliktų. Tačiau serbų pajėgos ir toliau telkiasi prie sienos, o tai Kirby pavadino „destabilizacija“.

Kosovas, kurio dauguma gyventojų yra etniniai albanai ir musulmonai, paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos 2008 m., praėjus beveik dešimtmečiui po NATO bombardavimo kampanijos, kurios metu serbų pajėgos, atsakingos už ilgus metus trukusį žiaurų elgesį su etniniais albanais, buvo išstumtos iš Kosovo.

 

Belgradas niekada oficialiai nepripažino Kosovo nepriklausomybės.

Baltieji rūmai nesakė, ar tikimasi, kad įtampa peraugs į karinį konfliktą, tačiau detalizuodamas vienuolyno išpuolį Kirby sakė, kad JAV pareigūnams buvo akivaizdu, jog pastangos yra labai organizuotos. Pasak jo, už ginkluotų užpuolikų slypi dideli ištekliai.

„Tai nėra tokia ataka, kuri vykdoma atsitiktinai, kokios nors mažos grupės“, – pridūrė Kirby.

Jo teigimu, rastų ginklų kiekis ir rūšys kelia grėsmę ne tik Kosovui, bet ir NATO kariams.

Kirby sakė, kad NATO karių skaičius regione padidės, o penktadienį NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad Aljansas yra pasiruošęs toliau vykdyti taikos palaikymo misiją.

 

JAV pareigūnai, įskaitant Blinkeną ir prezidento patarėją nacionalinio saugumo klausimais Jake'ą Sullivaną, penktadienį susisiekė su Serbijos ir Kosovo lyderiais, kad išsakytų savo susirūpinimą ir paskatintų diplomatinį dialogą, sakė Kirby, pavadinęs „pažangą diplomatiniame fronte itin svarbia“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(2)
(17)

Komentarai ()