„Didelis politinis sprendimas.“ Lenkija ir Rumunija imasi galingų veiksmų  ()

Aljansas sustiprėjo: ar Rumunijos ir Lenkijos oro gynyba gali apsaugoti Ukrainos teritoriją?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos dronai ne kartą nukrito Rumunijos teritorijoje, tačiau Rumunijos valdžia tai ilgą laiką neigė. Rugsėjo pradžioje jie prisipažino Plauro vietovėje radę drono nuolaužų. Vėliau Rumunija perkėlė oro gynybą arčiau pasienio su Ukraina, taip pat padidino karinių stebėjimo postų ir patrulių skaičių rajone.

Buvęs SBU darbuotojas Ivanas Stupakas „24 kanalui“ paaiškino, kad tokie Rumunijos veiksmai rodo Šiaurės Atlanto aljanso suaktyvėjimą.

Pasak buvusio SBU darbuotojo, apie Rusijos bepiločių orlaivių kritimą NATO teritorijoje ilgai tylėjo ne tik Rumunija, bet ir Aljansas. Tai buvo įprasta pozicija, kuri atsirado dėl vienos priežasties: daug lengviau nematyti, nes kitu atveju reikia kažkaip reaguoti.

„Labai gerai, kad bent tokia pozicija stiprina oro gynybą. Tai ne faktas, kad ji pakryps į Ukrainą. Manau, kad jie elgsis atsargiai. Tokie žingsniai rodo, kad ten yra žmonių, pasiruošusių priimti sprendimus“, – sako Stupakas.

Žinoma, žengti tokį žingsnį yra didelis politinis sprendimas, galbūt neatitinkantis NATO politikos.

Kaip Rumunijos ir Lenkijos oro gynyba galėtų apsaugoti Ukrainos teritoriją

Kaip pažymėjo Stupakas, Lenkija ir Rumunija imasi galingų veiksmų. Pasak jo, ryžtingiausias Aljanso žingsnis yra dislokuoti oro gynybos sistemas Lenkijoje ir Rumunijoje prie sienos su Ukraina, kurios pirmiausia saugotų šių šalių teritorijas. Tačiau oro gynyba apimtų ir dalį Ukrainos.

 

Apytiksliai, jei oro gynybos kompleksas yra pastatytas Lenkijos teritorijoje netoli sienos, plius minus jo veikimo spindulys gali pasiekti rytinį Lvivo pakraštį. Tokiu atveju Lenkija galėtų ginti dalį Ukrainos, bet apskritai ginti savo teritoriją.

„Nemanau, kad tai bus koks nors eskalavimas – neva ginklai iš NATO šalių numuša Rusijos raketas, bet Ukrainos teritorijoje“, – pabrėžė buvęs SBU darbuotojas.

Tuomet būtų saugoma dalis Ukrainos teritorijos, kurioje būtų galima pastatyti:

  • ginkluotės gamyklas;
  • remonto dirbtuves;
  • kuro sandėlius.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(99)
(5)
(94)

Komentarai ()