Reikalingas „Šveicariškas peiliukas“. Kodėl Ukrainai netinka F-15?  ()

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pilotas palygino amerikiečių lėktuvus F-15 ir F-16 ir pabrėžė, kuris iš jų geriausiai tinka vykdyti misijas mūšio lauke Ukrainoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Artimiausiu metu universalus naikintuvas F-16 turėtų tapti pagrindiniu Ukrainos kariuomenės lėktuvu – apie šių orlaivių perdavimą jau paskelbė tokios šalys kaip Nyderlandai, Danija ir Norvegija.

Tai, kad F-16 bus pagrindinis orlaivių tipas, jau buvo aiškiai nubrėžta Ukrainos ginkluotosiose pajėgose, o tai lėmė, kad ilgainiui oro pajėgas gali sustiprinti ir švedų JAS 39 „Gripen“.

Tuo pat metu Ukrainos pilotai jau dalyvauja F-16 orlaivių mokymuose šalyse partnerėse, todėl įdomu išgirsti šių pilotų nuomonę apie tai, kaip teoriškai toks orlaivis gali būti tinkamas Ukrainai.

„F-15 naikintuvas yra labai gera kovinė mašina ir, be abejo, tam tikra prasme – kadangi Ukrainos teritorija yra gana didelė – mums galbūt labiau tiktų, bet, visų pirma, F-15 orlaivių, jei kalbame būtent apie C modelį, tai vis tiek yra orlaivis, pritaikytas daugiau darbui prieš oro taikinius, o mums reikia savotiško „Šveicariško peiliuko“, kuris yra F-16“, – sako ukrainiečių pilotas šaukiniu „Moonfish“, šiuo metu besimokantis skraidyti amerikiečių F-16.

Jis pabrėžia, kad nors F-16 veikimo nuotolis yra mažesnis nei F-15, jis „gali atlikti visą spektrą užduočių, kuriomis paprastai remiasi aviacija Vakaruose“.

 

Vakarų orlaivių tiekimo Ukrainai kontekste taip pat svarbu suprasti, kad tai labai svarbus etapas Ukrainos kariuomenei, tačiau tuo pačiu šis ginklas nebus kažkokia „sidabrinė kulka“ ar žaidimo keitiklis, kuris „tuoj“ sunaikins priešą – čia reikia pabrėžti, kad Ukraina gaus F-16 etapais, o atitinkamai su didesniu skaičiumi orlaivių, bus padidintas užduočių skaičius, kurias jie atliks mūšio lauke.

Taigi, pavyzdžiui, JAV mato, kad pirmoji orlaivių partija atliks užduotį sunaikinti priešo sparnuotąsias raketas, sumažinti antžeminės oro gynybos apkrovą, o tik tada F-16 pilotai vykdys misijas tiesiai fronte.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()