Kaip veikia „Mossad“. Kodėl jam nepavyko sustabdyti „Hamas“ atakos  ()

3 milijardų dolerių metinį biudžetą ir 7000 darbuotojų turinti „Mossad“ yra antra pagal dydį šnipinėjimo agentūra Vakaruose po CŽA.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-10-09 Kaip veikia „Mossad“. Kodėl jam nepavyko sustabdyti „Hamas“ atakos  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Spalio 6 d. tūkstančiai izraeliečių pabudo nuo siaubo, kai keliuose miestuose aidėjo sirenos. Palestinos grupuotė „Hamas“ iš Gazos Ruožo paleido apie 5 000 raketų ir pradėjo ataką žemėje, jūroje ir ore į Izraelio teritoriją.

„Hamas“ pasiuntė savo kovotojus įsiskverbti į miestus, kibucų bendruomenes ir net į lauko muzikos festivalį. Panikos apimti izraeliečiai slapstėsi savo namuose ir pasipylė pranešimai, kad „Hamas“ kovotojai vykdo teroristinius išpuolius, vykstančius nuo durų iki durų, šaudė civilius arba juos grobia.

Išpuoliai nusinešė šimtus gyvybių per didžiausią išpuolį Izraelio žemėje nuo 1973 m. Jom Kipuro karo; tai nepaisant bendrų „Shin Bet“ ir „Mossad“, dviejų garsių Izraelio saugumo ir žvalgybos tarnybų, pastangų. Išpuoliai ir mirtys sudavė didelį smūgį, ypač „Mossad“, kurio pasiekimai Izraelyje ir visame pasaulyje yra legendiniai, patikimumui.

Kaip veikia „Mossad“

3 milijardų dolerių metinį biudžetą ir 7000 darbuotojų turinti „Mossad“ yra antra pagal dydį šnipinėjimo agentūra Vakaruose po CŽA.

Oficialus „Mossad“ pavadinimas yra Žvalgybos ir specialiųjų operacijų institutas. Žvalgyba įkurta 1949 m. gruodį, jos būstinė yra Tel Avive.

„Mossad“ turi keletą skyrių, tačiau jo vidinės struktūros detalės dažniausiai yra slaptos. Jis turi ne tik informatorių ir agentų tinklą palestiniečių kovotojų grupėse, bet ir priešiškose šalyse, tokiose kaip Libanas, Sirija ir Iranas. Didžiulis žvalgybos agentūros šnipų tinklas suteikia jiems svarbių žinių apie kovotojų lyderių judėjimus, todėl jie gali įvykdyti tikslias žmogžudystes, kai to reikia.

Skyriai:

  • „Mossad“ duomenų rinkimo departamentas yra didžiausias padalinys, atsakingas už šnipinėjimo operacijas visame pasaulyje.
  • Politinių veiksmų ir ryšių departamentas vykdo politinę veiklą ir bendradarbiauja su draugiškomis užsienio žvalgybos tarnybomis ir valstybėmis, su kuriomis Izraelis nepalaiko oficialių diplomatinių santykių.
  • Specialiųjų operacijų skyrius, dar žinomas kaip „Metsada“, vykdo itin jautrias žmogžudystes, sabotažo, sukarintus ir psichologinio karo veiksmus.
  • LAP (Lohamah Psichologit) skyrius yra atsakingas už psichologinį karą, propagandą ir apgaulės operacijas.
  • Tyrimų skyrius rengia žvalgybos duomenis, įskaitant kasdienes situacijos ataskaitas, savaitės suvestines ir išsamias mėnesines ataskaitas.
  • Technologijų departamentas kuria pažangias technologijas „Mossad“ operacijoms palaikyti.

Kaip „Mossad“ nepavyko sustabdyti atakos

 

Dėl nepriekaištingo Izraelio ir „Mossad“ sėkmės rodiklio, kai reikia sužlugdyti išorines atakas, nesugebėjimas numatyti „Hamas“ atakos tapo dar sunkesnis.

Kyla klausimų, kaip „Hamas“ sugebėjo sukaupti tūkstančius raketų, Izraelio žvalgybai to neaptikus, arba kodėl visada patikima Izraelio „Iron Dome“ priešraketinės gynybos sistema nesugebėjo perimti visų iš Gazos atskrendančių sviedinių.

 

Nepaisant aukštųjų technologijų saugumo priemonių palei Gazos ir Izraelio sieną, įskaitant kameras, žemės judesio jutiklius ir reguliarų armijos patruliavimą, neseniai įvykdytas „Hamas“ įsiskverbimo išpuolis buvo sėkmingas. Socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašai, kuriuose matyti, kaip buldozeris griauna dalį iš pažiūros neįveikiamos „geležinės sienos“, žymėjusios Izraelio ir Gazos sieną.

„Hamas“ kovotojai sugebėjo prasiskverbti per tvorą, išpjaudami vieloje skyles ir atvykę jūra valtimis ir parasparniais.

Išpuolio mastas, sudėtingumas, su kuriuo ji buvo įvykdyta, ir koordinavimas bei kelis mėnesius trukęs planavimas, kurio prireikė, kelia rimtų klausimų, kaip ir kodėl beveik tobulai Izraelio žvalgybos agentūrai nepavyko to aptikti.

Kai kurie tai prilygino rugsėjo 11-osios išpuoliams JAV.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(4)
(6)

Komentarai ()