Nuo ko viskas prasidėjo. Šešių dienų karas ir Izraelio Gazos Ruožo okupacija  ()

Brutali „Hamas“ ataka priminė 1967 metų karą tarp Izraelio ir arabų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“ po praeitą savaitę įvykdytų išpuolių. Karui įžengus į kitą etapą, Izraelis sustabdė vandens ir elektros tiekimą Gazos Ruože.

Dėl žiaurių atakų vėl buvo sutelktas dėmesys į 1967 m. šešias dienas trukusį karą tarp Izraelio ir arabų. Dvi intifados (palestiniečių sukilimai), „Hamas“ atsiradimas, negailestingos raketų atakos iš Gazos ir žiaurus Izraelio susidorojimas kyla iš Šešių dienų karo, iš esmės pakeitusio Artimuosius Rytus, seisminių įvykių.

Šešių dienų karo preliudija

Nuo pirmojo arabų ir Izraelio karo 1948 m. Izraelis buvo apsuptas prisiekusių priešų. Prieš 1967 m. karą Izraelis mūšio lauke kovėsi du kartus – pirmą kartą 1948 m., netrukus po jo sukūrimo ir antrą kartą 1956 m. per Sueco krizę.

Arabų valstybių ir Izraelio priešiškumas niekada neišnyko. Arabų partizanų išpuoliai prieš Izraelį ir ekonominis boikotas pablogino situaciją.

Likus dviem mėnesiams iki karo įvyko oro mūšis tarp Sirijos ir Izraelio, kurio metu Izraelis numušė šešis Sirijos MiG naikintuvus. Prieš kelias savaites Egipto blokada Izraelio laivams per Tirano sąsiaurį Akabos įlankoje (Raudonoji jūra) buvo paskutinė vinis į karstą.

Yra dar vienas pasakojimas, kuris yra mažiau aptariamas; Izraelio branduolinių ginklų programa. Londono Karaliaus koledžo Karo studijų katedros vyresnysis profesorius Hassanas Elbahtimy savo moksliniame darbe nagrinėja, ar Izraelio siekis įsigyti branduolinių ginklų buvo viena iš arabų puolimo priežasčių.

Prevenciniai smūgiai ir Šešių dienų karas

Pranešama, kad Sovietų Sąjunga Egiptui pateikė melagingą informaciją, kad Izraelis planuoja plataus masto invaziją į Siriją. Egiptas, reaguodamas, pradėjo telkti kariuomenę Sinajaus pusiasalyje ir karas buvo neišvengiamas. Sirijos, Jordanijos ir Egipto koalicija, remiama Irako, Saudo Arabijos ir Kuveito, gerokai pranoko Izraelį, tačiau tinkamas operatyvinis planavimas buvo Izraelio sėkmės raktas.

 

Birželio 5 d., 7.45 val., Izraelis pradėjo operaciją „Focus“ – prevencinius smūgius Egipto aerodromams pagal, nustebindamas priešą, kuris nesitikėjo jokio Izraelio puolimo. Tuo metu Egipto oro pajėgos buvo stipriausios regione ir savo tolimojo nuotolio bombonešiais ir naikintuvais galėjo smogti didžiuosiuose Izraelio miestuose.

Senovės Kinijos karo strategas Sun Tzu sakė: „Pažink savo priešą ir pažink save, ir tau nereiks bijoti šimto mūšių rezultatų“. Izraelis netrukus suprato, kad vienišas antžeminis puolimas Sinajuje sukels mirtinų rezultatų, o Egipto oro dominavimo sunaikinimas turėtų būti pirmasis žingsnis siekiant padėti šarvuočiams, artilerijai ir kariams manevruoti prieš Egipto armiją.

Izraelis pasirinko Egipto armiją savo gravitacijos centru* (COG), o prevenciniai oro smūgiai palengvino sausumos puolimą.

* Gravitacijos centras (COG) yra karinis terminas, nurodantis jėgos, pusiausvyros ar stabilumo šaltinį, reikalingą karinėms pajėgoms palaikyti karinę operaciją.

 

Vos per tris valandas Izraelis sunaikino 19 Egipto aerodromų ir sunaikino 318 lėktuvų ant žemės ir keturis  ore. Izraelis pradėjo puolamąsias oro operacijas prieš Siriją ir Jordaniją po to, kai šios atakavo, siekdamas išvengti bet kokio kelių frontų karo pradžioje. Izraelis visiškai dominavo Sinajaus pusiasalyje, o Egipto armija beveik neturėjo oro paramos prieš Izraelio ataką.

Klaidingas pranešimas, kuriame teigiama, kad pirmąją dieną Egiptas pasiekė pergalę, suviliojo Jordaniją smogti Izraeliui, tačiau tai lėmė Izraelio atsakomąjį puolimą ir Vakarų Kranto regiono bei Rytų Jeruzalės užėmimą. Birželio 9–10 dienomis Golano aukštumose Sirijoje palei Izraelio šiaurės rytinę sieną vyko intensyvios kautynės.

Izraeliui tai buvo mūšis nepatiogoje padėtyje į Golano aukštumų pakalnę. Sirijos kariai atsidūrė palankioje padėtyje, o Izraelis turėjo sukaupti daugiau karių, kad galėtų kovoti su Sirija, tačiau oro antskrydžiai Golano aukštumose, siekiant sušvelninti priešo pozicijas, padėjo palengvinti Izraelio sausumos puolimą ir pozicijos buvo užimtos.

 

Birželio 11 d., tarpininkaujant JT buvo paskelbtos paliaubos, Izraelis turėjo daugiau savo kontroliuojamų teritorijų nei prieš karą. Iš Egipto užėmė Sinajaus pusiasalį ir Gazos Ruožą, iš Jordanijos Rytų Jeruzalę ir Vakarų Krantą ir iš Sirijos Golano aukštumas. Po šešias dienas trukusio karo Izraelis kontroliavo daugiau nei 1 milijoną arabų. Izraelio puolimo strategija dėl išsekimo karo apsiribojo trumpu karu.

Pasekmės

Izraelio ir Egipto taikos sutartimi, pasirašyta 1979 m., 1982 m. buvo nutraukta Izraelio okupacija Sinajaus pusiasalyje, nors Gazos Ruožo, Vakarų Kranto, Rytų Jeruzalės ir Golano aukštumų kontrolė liko Izraelio rankose. 2005 m. Izraelis visiškai pasitraukė iš Gazos Ruožo, tačiau netrukus jį užgrobė „Hamas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(0)
(18)

Komentarai ()