Pirmą kartą pasaulyje. Japonija išbandė savo futuristinį ginklą. Kas žinoma (Video)  ()

Japonai išbandė savo elektromagnetinio ginklo prototipą, tačiau šio projekto ateities likimas vis dar abejotinas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Japonijos gynybos ministerijai priklausanti Technologijų ir logistikos agentūra (ATLA) paskelbė apie pirmuosius sėkmingus vidutinio kalibro elektromagnetinio ginklo (railgun*) iš laivo bandymus, kurie buvo atlikti kartu su šalies jūrų savigynos pajėgomis (JMSDF).

* Railgun – yra linijinis įtaisas, paprastai sukurtas kaip ginklas, kuris naudoja elektromagnetinę jėgą paleisti sviedinius dideliu greičiu. Sviedinyje paprastai nėra sprogstamųjų medžiagų, žala padaroma pasitelkus  didelę sviedinio kinetinę energiją.

ALTA teigia, kad Japonija „surengė pirmąjį pasaulyje railgun ginklo bandymą iš laivo“ ir kad agentūra „ryžtingai skatina ankstyvą technologijos diegimą“, o tikslios informacijos apie tai, kada buvo atliktas bandymas ir daugiau informacijos apie įvykį, nėra.

Paskelbtoje filmuotoje medžiagoje matyti serija šūvių, paleistų iš railgun ginklo įvairiais kampais – šiuo metu žinoma, kad šis ginklas gali iššauti 40 mm 320 gr. šovinį, kurio greitis yra 2230 m/s arba 6,5 ​​machų.

 

Kalbant apie railgun istoriją, minima, kad dar 1990 metais Japonijos antžeminių sistemų tyrimų centras (GSRC ALTA) pradėjo pagrindinio 16 mm railgun ginklo kūrimo darbus. 2016 metais šalis pradėjo kurti prototipą, skirtą kovai su oro ir paviršiaus taikiniais, o 2018 metais ta pati ALTA paskelbė tyrimų ir plėtros radaro filmuotą medžiagą.

Tuo tarpu 2022 m. gegužę GSRC ALTA sudarė 47,9 mln. USD vertės sutartį su „Japan Steel Works“, kad ištirtų ir sukurtų railgun prototipą, kuris pirmą kartą buvo pristatytas 2023 m. gegužę ir dabar pristatoma bandomoji medžiaga.

 

Atskirai reikia pabrėžti, kad kalbame apie railgun prototipą – kiek galiausiai projektas bus sėkmingas ir ar jis bus uždarytas vėliau, šiuo metu sunku pasakyti, ypač turint omenyje, kad pvz. JAV po 16 metų railgun kūrimo projektai buvo uždaryti.

Ir kadangi japonai planuoja šį ginklą pirmiausia naudoti laivuose (nors svarstomi ir sausumos variantai), jiems teks nueiti ilgą kelią iki visavertės kovos sistemos, sprendžiant daugybę problemų, susijusių su agresyvia jūrų aplinka, karščiu. ir šalčiu, ir kitais veiksniais. Tuo pačiu metu, jei pasisektų, railgun galėtų būti įdomus ginklas kovojant su ginklais, tokiais kaip hipergarsinės raketos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(34)
(0)
(34)

Komentarai ()