Darosi keista. Putinas paskelbė netikėtą pareiškimą apie taiką  ()

Po pokalbių su Xi Jinpingu Vladimiras Putinas prabilo apie taikos derybas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jis netgi pakvietė JAV lyderį Joe Bideną arbatos su blynais. „Focus“ išsiaiškino, kas slypi už taikios Kremliaus lyderio retorikos ir ko iš jo galima tikėtis toliau.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kalbėjo apie taikos derybas su Ukraina siekiant užbaigti karą. Tokį netikėtą pareiškimą jis padarė per spaudos konferenciją Pekine, kur dalyvavo Kinijos forume „Viena juosta, vienas kelias“.

„Dabar girdime, kad rusai neva yra pasiruošę kažkokioms deryboms. Net atsakingi asmenys, kurie kuruoja užsienio politikos klausimus ir kurie visai neseniai pasakė, kad reikia padaryti strateginį pralaimėjimą Rusijai mūšio lauke, dabar jie jau kalbėjo kitu balsu ir jau sako, kad šias problemas reikia spręsti taikiomis derybomis. Tai yra transformacija teisinga linkme, aš tai giriu, bet to nepakanka“, – sakė V. Putinas, pažymėdamas, kad derybų su juo draudimas turėtų būti panaikintas.

Putinas pirmą kartą nuo plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios kreipėsi į JAV prezidentą Joe Bideną su pasiūlymu „atvykti į Rusiją blynų ir išgerti arbatos“. Tam tereikia JAV atsiimti ATACMS kompleksus iš Ukrainos.

Pažymėtina, kad jokių pretekstų ar kalbų pradėti taikos derybas su Rusija nebuvo. Nei iš Ukrainos valdžios, nei iš Vakarų partnerių. Negana to, 2023 metų rugsėjį JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pažymėjo, kad nėra jokių požymių, kad Putinas domisi diplomatija. Jis pažymėjo, kad JAV prie taikos proceso prisijungs iškart po Rusijos ir Ukrainos.

Tuo pat metu prezidentas Volodymyras Zelenskis interviu dienraščiui „The Economist“ pareiškė, kad nedarys jokių kompromisų su Rusijos Federacija, o karas tęsis tol, kol Rusijos kariai bus Ukrainos teritorijoje.

Oficialios JAV pirmųjų asmenų reakcijos į „kvietimą arbatos su blynais“ nebuvo. Vietoje to prezidentūros kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas pažymėjo, kad bet kokios derybos su Putinu dabar įteisintų visus karo nusikaltimus ir karą paverstų pasaulinės politikos instrumentu.

Kur Putinas ieško ginklų karui

Kremlius jau seniai bandė pastūmėti karo veiksmų Ukrainoje įšaldymo esamomis sąlygomis klausimą. To reikia norint atnaujinti išteklius ir rezervus, pasimokyti iš klaidų ir pradėti naują karinę kampaniją. Šiai idėjai įgyvendinti pasitelkiamos visos įmanomos priemonės – nuo ​​nuolatinių politikų pareiškimų apie Ukrainos nenorą sėsti prie derybų stalo, iki vadinamųjų taikos planų, kuriuos siūlo Afrikos šalys. Rusija supranta, kad dabar negali tęsti karo tokiu tempu, jei bus išspręstas mobilizacijos resursų klausimas.

 

Analitikai mano, kad, atsižvelgiant į V. Putino pareiškimus apie taikos derybas su Ukraina, verta atsižvelgti į vietą ir laiką, kada jie buvo padaryti. Ir tai įvyko iškart po ilgalaikių derybų su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu. Yra prielaida, kad Rusijos politikas bandė paprašyti Kinijos ginklų ir amunicijos. Koks buvo Xi atsakymas, paaiškės vėliau, tačiau V. Putinui staiga teko prabilti apie taikos derybas.

„Putinui nepavyko parduoti dujotiekio „Sibiro galia 2“ idėjos Xi Jinpingui, greičiausiai jis nesutiko ir su ginklų idėja. Xi sakė, kad jie pasiruošę remti Rusiją kiek reikia, bet nemirtinais ginklais. Pavyzdžiui, žinoma, kad Kinija ketina pasiūti 500 000 termodrabužių komplektų Rusijos Federacijai“, – teigia politologas Viktoras Bobirenko.

Vakarams „išdavystės“ scenarijus

Politikos analitikas Oleksandras Kočetkovas pažymi, kad Putino taikios retorikos priežastis yra būtinybė įvykdyti Xi Jinpingo valią dėl konstruktyvių derybų su Vakarais. Kinijos vadovas atvirai sako, kad reikalingos derybos dėl laisvos ekonominės konkurencijos, infrastruktūros projektų ir ekonomikos plėtros, o ne karų tęsimo tema.

 

Priminsime, kad Xi susitikimas su JAV prezidentu Bidenu gali įvykti jau 2023 metų lapkritį. Renginio data neskelbiama, tačiau tikėtina, kad jis vyks Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikimo metu, kuris lapkričio 11–17 dienomis vyks San Franciske.

„Antra, Xi siūlo Vakarams sąžiningas konkurencijos sąlygas ir ruošiasi deryboms su Bidenu. Karo tęsimo temos jam tikrai nereikia, jis yra atviras deryboms. Todėl Putinas, kuris jau visiškai priklausomas nuo Kinijos, turi atitikti Xi jausmus“, – sako Kočetkovas.

Jis taip pat pažymi, kad V.Putinui pateikiama ne visai teisinga informacija, resursai mobilizacijai baigiasi, o iki oficialių Rusijos prezidento rinkimų reikia daugmaž stabilios padėties šalyje.

Pasak Viktoro Bobirenko, atsisakydamas tezių apie taikos derybas, Putinas duoda ženklą prorusiškoms pajėgoms Europoje ir JAV už informacinę kampaniją prieš Ukrainą.

„Formuojamas pasakojimas, kad mes norime taikos ir esame jai pasiruošę, o kita pusė pasisako už karą. Šis pasakojimas pirmiausia nukreiptas į „pavargusius Vakarus“, – sako ekspertas.

Branduoliniai argumentai taikos deryboms

 

Ekspertai tvirtina, kad trumpuoju laikotarpiu į visus V. Putino veiksmus reikėtų žiūrėti akcentuojant Kinijos interesus. Šiandien Kremlius pateko į visišką ekonominę ir politinę priklausomybę nuo Pekino. Pasak Oleksandro Kočetkovo, Kinijos lyderiui dabar reikia svarių argumentų deryboms su Bidenu. Tai gali būti įtampos Artimuosiuose Rytuose palaikymas, kuris bus įgyvendintas Maskvos rankomis, ir kitos branduolinės grėsmės.

„Putinas gali vėl griebtis branduolinio šantažo. Norėdama tai padaryti, Rusija gali atlikti branduolinio ginklo bandymus Naujojoje Žemėje“, – prognozuoja ekspertas.

Pažymėtina, kad 2023 metų rugsėjį atkreipti dėmesį į šią idėją paragino Rusijos nacionalinio tyrimų centro Kurčatovo instituto vadovas Michailas Kovalčiukas, kuris yra vienas artimiausių Putino draugų. Savo nuomonę jis pagrindė tuo, kad Vakarų šalių veiksmai Rusijos atžvilgiu darosi „vis agresyvesni“ . Jis priminė, kad 1961 metais, reaguodama į agresyvią JAV retoriką, SSRS išbandė galingiausią istorijoje termobranduolinę „caro bombą“, kurios galia viršijo 50 megatonų. Po to amerikiečiai iškart pradėjo derėtis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(10)
(-7)

Komentarai ()