Data aiški. NATO narėms Stoltenbergas nurodė Švedijos įstojimo „terminą“  ()

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas neseniai išsiuntė laišką visoms Aljanso valstybėms narėms, kuriame nurodė Švedijos įstojimo į organizaciją terminą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pranešė „Bloomberg“.

Pažymima, kad toks laiškas išsiųstas maždaug prieš savaitę.

Pasak Švedijos vyriausybės atstovo, Stoltenbergas dokumente nurodė, kad Švedija NATO nare turėtų tapti „ne vėliau kaip“ lapkričio 28-29 dienomis numatytame Aljanso užsienio reikalų ministrų susitikime.

Priduriame, kad NATO generalinis sekretorius Stokholme planuoja susitikti su Švedijos ministru pirmininku Ulfu Kristerssonu.

Švedijos Europos Sąjungos reikalų ministrė Jessica Rosvall žurnalistams sakė, kad planuoja pasikalbėti su kolega iš Vengrijos dėl stojimo į NATO.

„Mes taip pat laukiame greito Vengrijos sprendimo ir norime kuo greičiau tapti nariais“, – sakė ji Liuksemburge.

Šios Skandinavijos šalies įtraukimo į NATO laukta beveik pusantrų metų. Anksčiau Švedija planavo kartu su Suomija prisijungti prie Šiaurės Atlanto aljanso. Šios šalys peržiūrėjo savo „neprisijungimo“ politiką po Rusijos Federacijos plataus masto invazijos į Ukrainą. Tačiau Helsinkis stojimo procesą baigė pavasarį.

Šiuo metu dvi šalys – Turkija ir Vengrija – neduoda galutinio pritarimo Švedijos paraiškai įstoti į NATO. Kartu Budapeštas anksčiau pareiškė, kad netrukdys Švedijai, kai tik Ankara išdrįs pasirašyti ratifikavimo dokumentą.

 

Turkija teigia, kad Švedija turi padaryti daugiau, kad sutramdytų karingą Kurdistano darbininkų partiją, kurią Europos Sąjunga ir JAV taip pat laiko teroristine grupe. Tuo pat metu Švedija pareiškė, kad jau padarė viską, kas būtina norint prisijungti prie NATO .

Tikimasi, kad Turkijos parlamentas nustatys datą, kada pradėti svarstyti Švedijos paraišką dėl narystės tarptautinių santykių komitete, kuris galiausiai nuspręs, ar dėl stojimo protokolo bus balsuojama galutinai.

Anksčiau „Reuters“ pranešė, kad Turkija gali spalio mėnesį ratifikuoti Švedijos narystę NATO.

Spalio 23 dieną Turkijos prezidentas R. T. Erdoganas pasirašė protokolą dėl Švedijos įstojimo į NATO, kad šis būtų svarstomas Turkijos parlamente.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(0)
(18)

Komentarai ()