Tai būtų katastrofa. JAV gali būti įjungtas „budėjimo režimas“  (4)

JAV gali būti įjungtas „budėjimo režimas“ ir pakenkta NATO kolektyvinės gynybos principui.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-10-25 Tai būtų katastrofa. JAV gali būti įjungtas „budėjimo režimas“  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Donaldas Trumpas per savo pirmąją kadenciją norėjo išvesti Jungtines Valstijas iš NATO, tačiau aukštesni administracijos pareigūnai jį ne kartą atkalbinėjo. Galimai antrajai kadencijai Baltuosiuose rūmuose 2024 m. respublikonų kandidatas į prezidentus jau svarsto, kaip jis iš tikrųjų galėtų tai padaryti, jei NATO nepatenkintų jo reikalavimų.

„Per antrąją Trumpo kadenciją beveik neabejotinai pasitrauktume iš NATO“, - rugpjūtį „The Hill“ prognozavo buvęs D. Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Boltonas.

Šaltinių teigimu, D. Trumpas ir toliau reiškia atvirumą tam, kad JAV apskritai pasitrauktų iš NATO. Tačiau D. Trumpas užsiminė, kad to galima išvengti, jei aljansas, kurį D. Trumpas kadaise garsiai pavadino „pasenusiu“, nusileis jo naujausiems reikalavimams. Tai apimtų jo pageidavimus, kad neamerikietiškos narės dar labiau ir smarkiai padidintų savo išlaidas gynybai, ir kad būtų iš naujo įvertintas esminis principas, jog vienos narės užpuolimas prilygsta visų narių užpuolimui.

D. Trumpas, eidamas savo pareigas, ne kartą šaipėsi iš šios Šiaurės Atlanto sutarties kolektyvinės gynybos nuostatos, vadinamos 5 straipsniu. Vienas buvęs aukšto rango administracijos pareigūnas žurnalui „Rolling Stone“ prisiminė 2018 m. viduryje Ovaliajame kabinete įvykusią akimirką, kai tuometinis prezidentas ėmė skaityti iš rašytinio mažesnių NATO šalių sąrašo, apie kai kurias iš jų, jo teigimu, dauguma amerikiečių anksčiau net nebuvo girdėję.

 

Tuomet D. Trumpas išrėžė, kad „pradėti Trečiąjį pasaulinį karą“ dėl kai kurių iš šių šalių suvereniteto visiškai nėra prasmės, ir kad jis neturėtų būti verčiamas automatiškai skirti amerikiečių karių bet kokiai tokiai krizei.

„Tai būtų nepaprastai kvailas poelgis, ypač tuo metu, kai Europoje siaučia karas, o didžioji Europos dalis tikisi, kad Jungtinės Valstijos atgrasys nuo tolesnio konflikto“, - sako daktaras Aaronas Steinas, Užsienio politikos tyrimų instituto Juodosios jūros regiono bendradarbis, reaguodamas į D. Trumpo skeptiškus NATO politikos tikslus. - „Iškeisti sąjungininkus, remiantis nežinojimu, o Trumpas šiuo klausimu nieko nežino, yra tiesiog kvaila platesnio masto JAV nacionalinio saugumo atžvilgiu.“

 

Nors D. Trumpui gali būti sunkiau oficialiai pasitraukti iš NATO, jei teisės aktas taptų įstatymu, jis vis tiek galėtų pakenkti JAV saugumo garantijų kitoms valstybėms narėms patikimumui.

„Jis vis dar nori pasitraukti“, - sako vienas D. Trumpo patarėjas, kuris pažymi, kad, atsižvelgiant į jo, kaip prezidento, patirtį, neaišku, ar jis „iš tikrųjų to laikytųsi“. – „Tačiau šiuo metu jis nori, kad jį suptų politikos komanda, kuri būtų daug, daug griežtesnė NATO atžvilgiu nei bet kas, ką jis darė anksčiau. Tai vienas iš skirtumų.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(35)
(-25)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: