„NATO vadovėlių strategija aklavietėje!“ Ukrainą gali išgelbėti vienintelis dalykas  ()

Per kontrpuolimą Ukrainos gynybos pajėgos turėjo veržtis 30 km per dieną greičiu, prasiverždamos per Rusijos gynybos linijas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-11-03 „NATO vadovėlių strategija aklavietėje!“ Ukrainą gali išgelbėti vienintelis dalykas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai teigia Zalužnas interviu „The Economist“.

„Jei pažvelgsite į NATO vadovėlius ir matematiką, kurią mes darėme (kontrpuolimo planavimas – Red.), tai keturių mėnesių turėjo pakakti, kad pasiektume Krymą ir kovotume Kryme“, – pažymėjo Zalužnas.

Tuo pat metu realaybė buvo tokia, kad kariuomenė ir įranga buvo įstrigę minų laukuose prie Bachmuto rytuose, o iš Vakarų tiekiamą įrangą apšaudė Rusijos artilerija ir bepiločiai orlaiviai. Ta pati istorija klostėsi ir pagrindine veržimosi kryptimi – pietuose, kur naujai sukurtos ir nepatyrusios brigados, nors ir aprūpintos modernia vakarietiška technika, iškart susidūrė su problemomis.

„Iš pradžių maniau, kad kažkas negerai su mūsų vadais, todėl kai kuriuos pakeičiau. Tada pagalvojau, kad galbūt mūsų kariai nėra tinkami užduotims, todėl kai kuriose brigadose perkėliau karius“, – aiškino Zalužnas.

Kai šie pokyčiai nedavė rezultatų, vadas savo pavaldiniams liepė surasti knygą, kurią kažkada matė būdamas studentas Ukrainos karo akademijoje. Jis vadinosi „Sutvirtintų gynybos linijų proveržis“. Ją 1941 metais paskelbė Sovietų Sąjungos generolas majoras P. S. Smirnovas, analizavęs Pirmojo pasaulinio karo mūšius.

„Ir dar neįpusėjęs supratau, kad būtent čia ir esame, nes, kaip ir anuomet, mūsų technologinio išsivystymo lygis šiandien glumina ir mus, ir mūsų priešus“, – pridūrė vyriausiasis vadas.

 

Ši tezė, pasak Zalužno, pasitvirtino, kai jis lankėsi fronto linijoje Avdijivkoje, taip pat rytuose, kur Rusija neseniai per kelias savaites pažengė kelis šimtus metrų į priekį, ten perkeldama dvi savo armijas: „Kai aš ten buvau, per keturias valandas matėme, kaip liepsnojo 140 rusiškų transporto priemonių“.

Bėgančius persekiojo nuotoliniu būdu valdomi FPV dronai su sprogstamaisiais užtaisais, kuriuos operatoriai tiesiog nukreipdavo į priešą. Toks pat vaizdas atsiveria ir Ukrainos kariams veržiantis į priekį. Generolas Zalužnas aprašo mūšio lauką, kuriame šiuolaikiniai jutikliai gali aptikti bet kokią jėgų koncentraciją, o šiuolaikiniai tikslūs ginklai gali ją sunaikinti.

 

„Paprastas faktas yra tas, kad mes matome viską, ką daro priešas, o jis mato viską, ką darome mes. Norint išeiti iš šios aklavietės, mums reikia kažko naujo, pavyzdžiui, parako, kurį išrado kinai“.

Tačiau šį kartą lemiamas veiksnys bus ne vienas naujas išradimas, o esamų techninių sprendimų derinys, sako jis. Zalužnas ragina diegti naujoves bepiločių orlaivių, elektroninio karo, antiartilerijos ir išminavimo srityse, įskaitant naujus robotinius sprendimus.

„Turime panaudoti naujoms technologijoms būdingą galią“, – padarė išvadą generolas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(40)
(1)
(39)

Komentarai ()