Kilometrai požeminių labirintų. Kaip pastatytas „Gazos metro“ – NYT vizualizacija (Video)  ()

Nuo 2007-ųjų „Hamas“ kovotojai statė didžiulius tunelius, kurie, kai kurių ekspertų teigimu, tęsiasi po visu Gazos Ruožu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kovos Gazos Ruože turi visus spąstus, kurių gali tikėtis kareivis miesto aplinkoje. Pasalos, ribotas matomumas ir civilių gyventojų artumas. Be to, po žeme gali kilti dar didesnė grėsmė. Apie tai praneša „The New York Times“.

Izraelio gynybos pajėgų (IDF) kovotojams pamažu žengiant į priekį tankiai apgyvendintame Gazos Ruože, po žeme jų gali laukti dar didesnės grėsmės. „Hamas“ kovotojai pastatė kilometrus tunelių, kurie, kai kurių teigimu, driekiasi per visą Gazą. Dėl savo dydžio jie praminti „Gazos metro“.

Ir tai ne šiaip tuneliai, o dideliame gylyje esantys praėjimai, kuriuose yra atskiri bunkeriai su maistu, vandeniu, ginklais ir komandų centrai. Manoma, kad tuneliai yra pakankamai platūs, kad galėtų pravažiuoti transporto priemonės.

Įprastos durys gatvėje ar liukai gali būti įėjimas į tunelių tinklą. Tai leidžia „Hamas“ kovotojams diskretiškai pasirodyti misijoms ir dingti iš akių. Jokia trečioji šalis neturi tikslaus tinklo žemėlapio. Tačiau nuotraukos ir vaizdo įrašai gali atskleisti, kaip jie veikia.

Vienas iš pagrindinių Izraelio tikslų yra sunaikinti tunelius. Norėdami tai padaryti, kariškiai turi rasti įėjimus, kurie dažnai gali būti paslėpti civilių namuose. Paprastai tunelio aukštis yra 1,98 m, o plotis 1,5 m.

 

Viena 85 metų Izraelio moteris, kuri 17 dienų buvo laikoma įkaite tuneliuose po to, kai buvo pagrobta spalio 7 d., sakė, kad buvo vedama šlapių ir drėgnų tunelių „voratinkliu“. Anot jos, galiausiai ji pasiekė didelę salę, kurioje buvo laikomos dar dvi dešimtys įkaitų.

2007 metais į valdžią atėjus „Hamas“, Izraelis sugriežtino Gazos Ruožo blokadą. Po to tarp Egipto ir šio sektoriaus buvo sukurtas didžiulis tunelių tinklas, skirtas kontrabandai gabenti – nuo ​​ginklų iki degalų. Kairas labai stengėsi juos sunaikinti, tačiau kai kurie, pasak vietinių, vis dar veikia.

Nors Izraelio kariuomenė gerokai lenkia „Hamas“ tiek dydžiu, tiek įranga, kova su priešu turint nuosavą tunelių tinklą yra didelės rizikos veiksmas.

 

Johnas W. Spenceris, studijuojantis miesto karą JAV karo akademijos Modernaus karo institute, apibūdina tai kaip „kovą po jūra, o ne pastato paviršiuje ar viduje“.

„Niekas, ką naudojate ant paviršiaus, neveikia“, - neseniai sakė jis „Modern Warfare Project“ podcast'e. „Jūs turite turėti specializuotą įrangą, kad galėtumėte kvėpuoti, matyti, naršyti, bendrauti ir panaudoti mirtinas priemones, ypač šaudymą“.

Ekspertai teigia, kad vienas iš pagrindinių pavojų, kylančių patekus į tunelius, yra tai, kad „Hamas“ įėjimus užminavo sprogmenimis.

„Kai jie supras, kad izraeliečiai įžengė į tunelius, jie tiesiog paspaus mygtuką ir viskas gali užgriūti ant izraeliečių“, – sakė Ahronas Bregmanas, Londono King's College vyresnysis dėstytojas, besispecializuojantis arabų ir Izraelio konflikte.

 

Izraelio pajėgoms greičiausiai nepavyks sunaikinti viso tunelių tinklo.

„Jis tiesiog per didelis ir nėra prasmės viso jo ardyti“, – sakė dr. Bregmanas. Vietoj to jie sutelks dėmesį į įėjimų į tunelius blokavimą, greičiausiai surengdami oro antskrydžius arba liepdami inžinieriams juos sunaikinti sprogmenimis.

Taip pat vargu ar jie imsis kovos pogrindyje – nebent manys, kad neturi kito pasirinkimo.

Įžengus į tunelius, Izraelio pajėgos prarastų pranašumą, sakė daktaras Bregmanas. Šiuo metu izraeliečiai žengia į priekį su daugybe karių, tankų ir sraigtasparnių.

Visas įspūdingas „The New York Times“ vizualizacijas rasite ČIA.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(4)
(8)

Komentarai ()