ES koordinuoja dar 6 humanitarinio oro tilto skrydžius, skirtus Gazos Ruožui  ()

ES nuolat dirba, kad Gazos Ruožui būtų teikiama humanitarinė pagalba. Artimiausiomis dienomis planuojami dar 6 ES humanitarinio oro tilto skrydžiai. Planuojama, kad du iš jų vyks iš Brindizio (Italija) šiandien ir rytoj; jais bus gabenamos 55 tonos prekių, kurias ES padovanojo Pasaulio maisto programai. Krovinį sudaro logistikos priemonės, pavyzdžiui, mobili saugykla, šaldymo grandinės reikmenys ir kiti daiktai, kurie padidins humanitarinių organizacijų pajėgumus užtikrinti veiksmingesnę pagalbą Gazos gyventojams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar trys skrydžiai turėtų būti vykdomi kitą savaitę iš Bukarešto – jais bus gabenami apgyvendinimo reikmenys, pavyzdžiui, palapinės ir čiužiniai, kuriuos padovanojo Rumunija. Šeštasis skrydis vyks iš Ostendės (Belgija) vėliau šį mėnesį, juo bus gabenamos JT agentūrų ir kitų humanitarinių partnerių priemonės.

Įskaičiavus šiuos skrydžius, bendras ES oro tilto kelių savaičių skrydžių skaičius jau siekia 14, o jais gabenamų skubios pagalbos Gazos gyventojams priemonių kiekis – 550 tonų; priemonės gabenamos į Egiptą, kad jas būtų galima greitai perduoti per Rafos sienos perėjimo punktą.

Europos Komisijos Pirmininkė Ursula von der Leyen sakė: „Europos Sąjunga visada buvo didžiausia tarptautinė paramos Palestinos žmonėms teikėja. Ir toliau laikomės įsipareigojimo patenkinti humanitarinius Gazos gyventojų poreikius. Todėl organizuojame daugiau pagalbos skrydžių, kad padėtume kuo daugiau civilių gyventojų. Aštuoni skrydžiai su reikalingiausiomis priemonėmis jau pasiekė Egiptą, dar šeši skrydžiai įvyks artimiausiomis dienomis. Tuo pat metu dedame pastangas dėl papildomų maršrutų, pavyzdžiui, jūrų koridoriumi.“

Už krizių valdymą atsakingas Europos Komisijos narys Janezas Lenarčičius sakė: „Esame humanitarinės katastrofos Gazos ruože liudininkai. Europos Komisija praėjusį mėnesį ne tik keturis kartus padidino savo humanitarinį finansavimą, bet taip pat teikiame logistinę paramą savo humanitariniams partneriams vietoje, be kita ko, vykdydami ES humanitarinio oro tilto į Egiptą skrydžius, kuriais gabenamos būtiniausios Gazos gyventojams skirtos humanitarinės priemonės. Tačiau didžiausias iššūkis Gazos civiliams gyventojams ir mūsų humanitariniams partneriams yra absoliučiai nepakankamas ir nesaugus humanitarinės pagalbos prieinamumas. Nepaliausiu kartoti, kaip svarbu, kad kariaujančios šalys pagaliau atsižvelgtų į daugybę raginimų užtikrinti neribotą ir pastovų humanitarinės pagalbos prieinamumą, įskaitant žūtbūt reikalingą kurą ligoninėms, kepykloms, vandens stotims ir humanitariniams veiksmams. Labai apgailestauju dėl labai didelio žuvusių pagalbos darbuotojų skaičiaus. Siekiant užtikrinti jų saugumą vykdant gyvybes gelbstinčius darbus, kariaujančios šalys privalo kuo greičiau aiškiai apibrėžti reikšmingas humanitarines pertraukas ir jų laikytis.“

Pagrindiniai faktai

 

2023 m. ES keturis kartus padidino savo humanitarinę pagalbą Gazai iki daugiau kaip 100 mln. EUR, kad mūsų partneriai galėtų tęsti neįkainojamą humanitarinį darbą.

Spalio 26 d. priimtose Europos Vadovų Tarybos išvadose raginama užtikrinti, kad pasitelkiant visas būtinas priemones, įskaitant humanitarinius koridorius ir pertraukas humanitarinių poreikių tikslais, toliau greitai, saugiai ir nekliudomai būtų teikiama humanitarinė pagalba, ir ji pasiektų tuos, kuriems jos reikia.

 

ES, siekdama padėti nuo krizės nukentėjusiems žmonėms, sukūrė humanitarinį oro tiltą, taip sudarydama palankesnes sąlygas pristatyti partnerių teikiamus humanitarinius krovinius.

Nuo spalio 16 d. Egiptą jau pasiekė 8 skrydžiai, kuriais pervežta daugiau kaip 372 tonos pagalbos. ES humanitarinės organizacijos partnerės vietoje jau nugabeno didžiąją dalį šių pagalbos priemonių į Gazą.

Be to, siekiant padėti vykdyti repatriacijos skrydžius iš Egipto ir Izraelio, aktyvuotas ES civilinės saugos mechanizmas.

Nuo 2000 m. ES teikia humanitarinę pagalbą palestiniečiams, kuriems jos reikia, remdama nuo ekstremaliųjų situacijų ir sukrėtimų nukentėjusias pažeidžiamas šeimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai ()