„Antrasis etapas“. „Hamas“ rengė dar vieną didžiulį puolimą prieš Izraelį. Skelbiamos detalės  ()

Žurnalistai teigia, kad kovotojai kruopščiai planavo didelio masto invaziją, kad priverstų Izraelio vyriausybę siųsti savo karius į Gazos Ruožą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Hamas“ kovotojai ruošėsi didelio masto atakos prieš Izraelį „antrajai fazei“, kurios tikslas buvo pakurstyti didesnį konfliktą, sukelti krizę regione ir sutrikdyti Izraelio ir arabų šalių santykius. Apie tai pranešė „The Washington Post“.

„Jie planavo antrąjį etapą, ypač didžiuosiuose Izraelio miestuose ir karinėse bazėse“, – sakė anonimiškumo pageidavęs aukštas Izraelio pareigūnas apie įslaptintą žvalgybos informaciją.

Nuo spalio 7 d. surinkti įrodymai rodo, kad „Hamas“ planavo gilesnius išpuolius, kad išprovokuotų karą su Izraeliu.

Pasak oficialių šaltinių, kai kurie kovotojai buvo aprūpinti pakankamai maisto, amunicijos ir įrangos, kad pakaktų kelioms dienoms. Jiems taip pat buvo nurodyta toliau veržtis gilyn į Izraelį, jei pirmoji atakų banga būtų sėkminga, su galimybe surengti ataką prieš didžiuosius Izraelio miestus.

„Hamas“ šturmininkams pavyko prasiskverbti iki Izraelio Ofakimo miesto, esančio už 25 km nuo Gazos Ruožo ir maždaug pusiaukelėje tarp anklavo ir Vakarų Kranto.

Pasak dviejų aukšto rango Artimųjų Rytų žvalgybos pareigūnų ir buvusio JAV pareigūno, kuris išsamiai peržiūrėjo įrodymus, vienas iš smogikų padalinių turėjo žvalgybos duomenis ir žemėlapius, rodančius ketinimą pratęsti puolimą iki pat Vakarų Kranto sienos.

Anot analitikų, „Hamas“ kruopščiai planavo ir ruošėsi masinėms Izraelio civilių žudynėms tokio masto, kad išprovokuotų Izraelio vyriausybę siųsti karius į Gazą.

Tokiais veiksmais buvo siekiama pradėti naują smurtinio palestiniečių pasipriešinimo bangą regione ir panaikinti pastangas normalizuoti Izraelio ir arabų šalių santykius.

Pasak žvalgybos pareigūnų, istorinės atakos prieš Izraelį planavimas truko daugiau nei metus iki spalio 7-osios įvykių. „Hamas“ pareigūnai labai stengėsi slėpti pasirengimą, net kai pavieniai lyderiai retkarčiais užsiminė apie savo ketinimus.

 

Visoje Gazos Ruožo teritorijoje „Hamas“ vykdė antžemines ir požemines karines pratybas. Žvalgybos duomenimis, „Hamas“ kovotojai treniravosi su importuotais automatais AK-47, pistoletais, granatsvaidžiais ir termobariniais sviediniais.

Pasak Vakarų ir Artimųjų Rytų žvalgybos atstovų, mokymų metu jie atidžiai tyrinėjo apgyvendintas vietoves ir karines bazes, kad sukurtų galimų taikinių sąrašą.

Norėdami gauti išsamią žvalgybos informaciją, „Hamas“ naudojo pigius dronus, kad sukurtų Izraelio miestų ir karinių objektų žemėlapius kelių kilometrų atstumu nuo tvoros tarp Gazos Ruožo ir Izraelio.

Kovotojai papildomos informacijos gavo iš žmonių, išvykusių į Izraelį darbo reikalais.

„Hamas“ netgi stebėjo Izraelio svetaines, tyrinėjo nekilnojamojo turto nuotraukas ir socialinių tinklų įrašus, kad sužinotų apie kibucų gyvenimą, pastatų ir namų išdėstymą.

Pranešama, kad tikslūs planai, kaip ir kur atakuotų „Hamas“ smogikų pajėgos, buvo žinoma tik siauram elito karinių planuotojų ratui. Svarbiausios detalės buvo nuslėptos net nuo politinės „Hamas“ vadovybės ir pagrindinių grupuotės rėmėjų – Irano Islamo revoliucinės gvardijos korpuso ir Libane įsikūrusios kovotojų grupuotės „Hezbollah“.

 

Kol kovotojai ruošėsi išpuoliui, kiti „Hamas“ vadovybės nariai užsiėmė dezinformacijos sklaida.

Izraelis mano, kad pagrindinis šio plano sumanytojas buvo „Hamas“ karinis lyderis Yehia Sinwar, du dešimtmečius praleidęs Izraelio kalėjimuose, laisvai kalbantis hebrajų kalba, studijavęs Izraelio politinę kultūrą ir žiniasklaidą.

Apsiginklavęs nepaprastai giliu politinių srovių Izraelyje supratimu, jis ir kiti „Hamas“ lyderiai pastaraisiais metais pradėjo siųsti subtilius signalus, užsimindami apie naują pragmatišką „Hamas“ požiūrį ir įtikindami izraeliečius tuo, ką jie norėjo išgirsti: kad „Hamas“ nenori daugiau karų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()