5 milijonai žuvusių, JAV ir Kanada nebetinkamos gyventi. Beprotiškas scenarijus  ()

JAV Vakarų pakrantės valstijoms gresia mažiausia rizika.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nauji modeliai rodo, kad ataka prieš JAV branduolinių raketų paleidimo šachtas nužudytų milijonus žmonių dėl ūmaus apsinuodijimo radiacija ir radioaktyviųjų nuosėdų plitimo visoje šalyje.

Apie tai rašo „Newsweek“.

Lapkričio 14 d. „Scientific American“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad jei strateginės paleidimo bazės nukentėtų, didžioji Vidurio Vakarų dalis būtų veikiama mirtinesnės radiacijos dozėmis, o blogiausiu atveju didelė dalis JAV ir Kanados taptų netinkama gyventi.

Kiek žmonių gali mirti

Prinstono universiteto Mokslo ir pasaulinio saugumo programos mokslininkai apskaičiavo, kad per pirmąsias keturias dienas po sprogimo mirs nuo 340 000 iki 4,6 mln. žmonių, nors vidutinis mirčių skaičius sieks 1,4 mln. Jie numatė, kad 300 milijonų žmonių grės mirtina radioaktyviųjų nuosėdų dozė.

Raketos pakeitimo planas

Tyrimas atliktas po to, kai JAV oro pajėgos praėjusiais metais paskelbė, kad nuo 2029 m. pakeis „Minuteman III“ tarpžemynines balistines raketas (ICBM), eksploatuojamas nuo aštuntojo dešimtmečio, į modernesnes „Sentinel“ raketas.

Pagal 1,5 trilijono dolerių vertės planą būtų pakeistos visos 400 senų raketų. Nors „Sentinel“ veikimo nuotolis ir naudingoji apkrova nebuvo oficialiai paskelbti, manoma, kad jų sprogstamasis pajėgumas yra 800 kilotonų trotilo ir turėtų skrieti iki 10 000 km ir pasiekti bet kurį taikinį.

„Minuteman“ raketų nuotolis yra beveik 13 000 km, o jų naudingoji apkrova atitinka 170–335 kilotonus – tiek, kad būtų galima veiksmingai sunaikinti visą Vašingtoną.

Prinstono tyrėjai pažymi, kad nors JAV oro pajėgos įvertino galimą „Sentinel“ dislokavimo poveikį žmonėms ir aplinkai, nepaminėjo, kas atsitiktų, jei raketos atsitrenktų į jos bazes.

Atgrasymo priemonės priešui

Gynybos departamento atstovas naujienų agentūrai „Newsweek“ sakė, kad nors jis neturėjo galimybės peržiūrėti ataskaitos ir negalėjo tiesiogiai atsakyti į jos išvadas, „Sentinel“ sistema nepadidins pavojaus Jungtinėms Valstijoms.

 

2022 m. „Nuclear Posture Review“ aiškiai parodo, kad branduolinio karo laimėti negalima ir jo niekada nereikėtų kariauti. Šiuo tikslu geriausia atgrasymo priemonė priešą, kuris pradeda branduolinį karą prieš Jungtines Valstijas ar jų sąjungininkus ar partnerius, yra saugios, patikimos ir veiksmingos branduolinės atgrasymo jėgos bei stiprios ir patikimos išplėstinės atgrasymo jėgos.

JAV branduolinių raketų bazės yra penkiose valstijose – Kolorade, Vajominge, Nebraskoje, Montanoje ir Šiaurės Dakotoje – ir yra dalis branduolinės triados, suteikiančios JAV galimybę pradėti branduolinius smūgius iš povandeninių laivų ir orlaivių, jei viena iš jų yra susikompromitavo.

Tyrėjai pastebi, kad norint pasiekti branduolines raketas saugyklose, palaidotose po žeme ir užsandarintose sprogimo durimis, šalia jų turėtų sprogti viena ar dvi vieno kilotono kovinės galvutės.

Kurios valstybės turi mažiausią ir didžiausią riziką?

 

Naudodami archyvinius orų duomenis, kad imituotų numatomą radioaktyvųjį srautą, mokslininkai nustatė, kad Vakarų pakrantės valstijoms gresia mažiausia rizika dėl vyraujančio rytų vėjo.

Tačiau, priklausomai nuo tikslios vėjo krypties, radioaktyvūs krituliai gali iškristi į bet kurią JAV ir Kanados dalį į rytus nuo Aidaho.

Blogiausiu atveju beveik visa Montana ir Šiaurės Dakota, taip pat kai kurios Nebraskos, Kolorado, Vajomingo, Pietų Dakotos ir Kanzaso dalys gautų daugiau nei 10 kartų didesnę mirtiną dozę, o tai sukeltų mirtį per kelias dienas. Dauguma Vidurio Vakarų gyventojų būtų gavę mirtiną dozę, o kitose vietose mirtis būtų įvykusi per kelias savaites.

Tyrėjai nustatė, kad dauguma Šiaurės Amerikoje gyvenančių žmonių turėjo vieno procento tikimybę lauke gauti radiacijos dozę, kurios pakaktų ūminiam apsinuodijimui radiacija.

„Yra tik vienas būdas laimėti ginklavimosi varžybas“

 

Pridedamame straipsnyje „Scientific American“ citavo buvusio gynybos sekretoriaus Williamo Perry 2016 m. komentarą, kad „yra tik vienas būdas laimėti ginklavimosi varžybas: jose nedalyvaujant“, pridurdamas, kad „niekada nebus būdo laimėti ginklavimosi lenktynes“: „Vienintelis tikras būdas panaudoti branduolinius ginklus – niekada to nedaryti. Jo turėtų būti tik tiek, kiek reikia, kad atgrasytų kitus nuo jo naudojimo“.

JAV Gynybos departamento atstovas sakė, kad „kiekvienos triados atšakos yra viena kitą papildančios, užtikrinančios, kad Jungtinės Valstijos galėtų atremti ir reaguoti į bet kokią strateginę ataką“.

Nors Pentagonas pažymi, kad Amerika turi turėti veikiantį branduolinį arsenalą, kad atgrasytų kitas branduolinius ginklus turinčias valstybes, kai kurie suabejojo ​​naujos raketų programos kaina ir būtinybe, atsižvelgiant į periodinius sistemos paleidimo sutrikimus ir JAV povandeninių laivų bei oro smūgių pajėgumų plėtrą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(5)
(5)

Komentarai ()