Yra rimtų problemų. Kas ne taip su Kinijos kariuomene  ()

Kinija, nuolat pabrėžia ketinimus užgrobti Taivaną jėga, bet praktiškai neturi kovinės patirties turinčio generolo, rašo „Bloomberg“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Bloomberg“ žurnalistai pabandė įsivaizduoti hipotetinę Kinijos armijos invaziją į Taivaną 2027 m. Kinijos kariuomenė yra didžiausia pasaulyje. Pentagonas skaičiuoja, kad ji turi daugiau nei 2,1 milijonų aktyvių karių. Tačiau ši kariuomenė nematė rimtų mūšių nuo Kinijos ir Vietnamo karo 1979 m.

Nė vienas Kinijos generolas neturi kovinės patirties. Vienintelė išimtis – 73 metų Džanas Jusas, Centrinės karinės komisijos pirmininko pavaduotojas, kariavęs daugiau nei prieš keturis dešimtmečius. Kinijos lyderis Xi Jinpingas ir jo generolai kovos patirties stoką vadina „pasaulio liga“.

„Kinija neturi karo patirties, jie turi būti išbandyti prieš vykdant kažką panašaus į plataus masto invaziją į Taivaną“, – sakė Centrinės Oklahomos universiteto profesorius Li Xiaobingas, anksčiau tarnavęs Kinijos armijoje.

Be to, kaip rašo „Bloomberg“, Kinijos kariuomenė turi labai stiprią hierarchiją su griežta sprendimų priėmimo vertikale. Tai kenkia vadų gebėjimui greitai priimti sprendimus, kai pasikeičia sąlygos mūšio lauke.

 

„Kinija tebėra labiau susitelkusi į „kontrolę“, o ne į „vadavimą“, – sakė JAV taikos instituto Kinijos karinių reikalų ekspertas Andrew Scobellas. „Ši kontrolės manija reiškia, kad armija yra nelanksti. Jei situacija mūšio lauke pasikeičia, prieš kelias dienas gautą įsakymą gali būti katastrofiškai sunku įvykdyti", - sakė Scobellas.

(30)
(2)
(28)

Komentarai ()

Susijusios žymos: