„Daugiau nei 400 minų.“ Turkija uždaro Juodąją jūrą. Kas nutiko (Foto)  (3)

Turkija nenori JAV ar NATO buvimo Juodojoje jūroje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neįtikėtini įvykiai. Turkija uždaro Juodąją jūrą JAV ir NATO laivams.

Turkijos karinio jūrų laivyno vadas penktadienį sakydamas kalbą sakė, kad Turkija gali pati apsaugoti Juodąją jūrą ir nenori, kad joje plaukiotų JAV ar NATO laivai.

„Įtampa tarp Sakartvelo ir Rusijos, prasidėjusi 2008 m., problemos tarp Pietų Osetijos ir Šiaurės Osetijos, tos pačios problemos Abchazijoje, Krymo okupacija 2014 m., Kerčės sąsiauris 2018 m. bei Ukrainos ir Rusijos karas, prasidėjęs 2022 m., pradėjo naują erą geopolitinėje kovoje Juodojoje jūroje“, – sakė Turkijos karinių jūrų pajėgų vadas admirolas Ercüment Tatlıoğlu.

„Kaip žinote, NATO bando imtis tam tikrų priemonių Juodojoje jūroje. Tačiau pareiškiame, kad patys imsimės šių priemonių Juodojoje jūroje ir nenorime, kad NATO ar JAV būtų Juodojoje jūroje“, – pridūrė jis.

Ukrainos ir Rusijos karo metu į Juodąją jūrą buvo įmesta daugiau nei 400 minų. Septyniolika šių minų atkeliavo į mūsų pakrantę“, – sakė Tatlıoğlu.

Tatlıoğlu atkreipė dėmesį, kad minos yra pavojingos, ir teigė, kad minų aptikimas yra svarbus gamtinių dujų išgavimui rajone, nes sprogus minoms gali būti prarasti atviroje jūroje esantys laivai ir gamtinių dujų telkiniai.

„Mūsų tikslas yra, kad Montrė konvencijos (pranc. Montreux) būtų laikomasi. Užtikrinome saugumą visiems Juodojoje jūroje. Mes, kaip Turkija, užtikriname saugumą Juodojoje jūroje. JAV neturėtų Juodosios jūros paversti Artimaisiais Rytais. Štai kodėl nenorime, kad į Juodąją jūrą patektų kokia nors šalis ar NATO“, – sakė Tatlıoğlu.

 

NATO sąjungininkė Turkija Juodojoje jūroje ribojasi su Ukraina ir Rusija, ir palaiko gerus ryšius su abiem šalimis. Pagal 1936 m. Montrė konvenciją Ankara kontroliuoja Bosforo ir Dardanelų sąsiaurius, ir gali apriboti karo laivų praplaukimą, jei kyla grėsmė arba karo metu. Tai leidžia blokuoti Rusijos karo laivus, norinčius perplaukti sąsiauriu į Juodąją jūrą. Konvencija suteikia išimtį laivams, grįžtantiems į savo bazes.

Turkija suteikė karinę paramą Ukrainai, kartu palaikydama ekonominį bendradarbiavimą su Rusija. Ji save pozicionuoja kaip potencialią tarpininkę taikos derybose tarp Ukrainos ir Rusijos, kartu išreikšdama nepritarimą Vakarų sankcijoms Maskvai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(41)
(-36)

Komentarai (3)