„Iš 20 sunaikino 15.“ Didžiulis puolimas. Skelbiama, ką visą naktį medžiojo Ukraina (Foto)  ()

Ukraina savo arsenale turi veiksmingus naikinimo metodus ir naudoja efektyvius metodus, skirtus atremti „Shahed-131/136“, tačiau jų jau nebeužtenka ir būtina kelti klausimą dėl Ukrainos oro gynybos stiprinimo alternatyviomis perėmimo priemonėmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Pamažu „Shahed-131/136“ dronai kamikadzės tampa pagrindine Rusijos okupacinių pajėgų teroro priemone. Jie vis dažniau pakeičia raketas. Ukraina savo arsenale turi veiksmingus naikinimo metodus ir naudoja efektyvius metodus, skirtus atremti „Shahed-131/136“, tačiau jų jau nebeužtenka ir būtina kelti klausimą dėl mūsų oro gynybos stiprinimo alternatyviomis perėmimo priemonėmis“, – rašo karo ekspertas Oleksandras Kovalenko.

Lapkričio 19-osios naktį kelios bepiločių orlaivių „Shahed-131/136“ grupės įsiveržė į Ukrainos oro erdvę. Pirmoji grupė į Ukrainos oro erdvę įskrido apie 20.50 val., o iš šiaurės krypties patraukė į Poltavą, o per Černihivo sritį įskridusi grupė nuskubėjo į Vakarus. Likusios grupės driekėsi nuo Sumų srities iki Čerkasų srities ir kt.

„Shahed-131/136“ medžioklė tęsėsi keletą valandų, keičiant skrydžio maršrutą, vengiant pavojingų zonų su oro gynybos sistemomis ir palaikant skrydį virš sudėtingos vietovės, kur mobilioms perėmimo grupėms sunku pravažiuoti.

„Dėl to iš „Shahed-131/136“ tą naktį buvo numušta 15, o pati perėmimo operacija baigėsi apie 2 val. bakties, trukusi 5 valandas“, – rašo Kovalenko.

Tokie rezultatai verčia susimąstyti ne tiek apie tradicinių perėmimo metodų neefektyvumą, kiek apie jų kiekybinį nepakankamumą esamomis sąlygomis.

Tradicinės perėmimo priemonės

„Šiuo metu dronams „Shahed-131/136“ perimti naudojama dviejų tipų perėmimo įranga – oro gynybos ir mobiliosios grupės. Sluoksniuota oro gynyba, kuri naudojama Ukainoje, leidžia efektyviai perimti šiuos mažo dydžio ir lėtus taikinius, naudojant tiek pabūklų, tiek raketų komponentus.

Garsiausias „Shahed-131/136“ gaudytojas yra „Gepard“, tačiau naudojami ir esami sovietiniai „Shilka“, taip pat „2K22 Tunguska“ ir kt. priešlėktuviniai pabūklai.

Tarp priešlėktuvinių raketų perėmimo sistemų naudojamos oro gynybos sistemos „Crotalе“ ir „Alvis Stormer“, taip pat „Strela-10“, „Osa“ ir daugybė kitų ginklų.

 

Tačiau jie visi turi vieną trūkumą – tam tikrą ribotą oro erdvės aprėpties spindulį ir visiškos jos kontrolės nebuvimą. „Shahed-131/136“ skrydžio maršrutas gali būti išdėstytas taip, kad dronas skristų virš ploto ar net kelių, nepatekdamas į jokios oro gynybos sistemos paveiktą zoną.

Nemobiliąsias oro gynybos sistemas sustiprino mobilios perėmimo grupės, galinčios organizuoti tikrą bepiločių orlaivių kamikadzių medžioklę ir pasiteisinusios itin efektyviai. Tačiau jau kurį laiką rusai pradėjo planuoti „Shahed-131/136“ skrydžių maršrutus sudėtingoje vietovėje. Miškai, pelkės, upių vagos. Mobiliosioms grupėms darosi vis sunkiau neatsilikti nuo dronų kamikadzių ir juos perimti.

Be minėtų tradicinių perėmimo priemonių, yra ir naikintuvų MiG-29, kurie siunčiami perimti bepiločius orlaivius ir sparnuotąsias raketas, tačiau tai retas reiškinys ir ne visada duoda 100 % rezultatų. Be to, dažnai „Shahed-131/136“ sunaikinimas gali kelti grėsmę pačiam naikintuvui ir jo pilotui“, – rašo Kovalenko.

Netradicinės perėmimo priemonės

 

„Manau, kad netradicinėms perėmimo priemonėms galima priskirti įrangą, kurios Ukraina neeksploatuoja, bet kuri galėtų pasirodyti ne tik artimiausiu metu, bet galėtų atsirasti ir anksčiau, jei būtų priimti atitinkami sprendimai. Be to, šios priemonės yra pakankamai mobilios, kad galėtų perimti taikinius ore, kurie išvengia susitikimo su „medžiotojais“.

O nuo ko neįmanoma pabėgti oro erdvėje? Žinoma, nuo aviacijos – lėktuvų ir sraigtasparnių. Tačiau ne kiekvienas lėktuvas ir sraigtasparnis gali būti racionaliai panaudotas prieš dronus kamikadzes“, – rašo Kovalenko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(1)
(15)

Komentarai ()