Nauja grėsmė. Iranas oficialiai pristatė „Shahed 238“  ()

„Shahed 136“ - iranietiškas dronas-kamikadzė, kurį Rusija naudojo masinėms atakoms prieš Ukrainą. Tokie dronai spiečiais naudoti naikinti Ukrainos energetinę infrastruktūrą. Rusai vylėsi, kad sušalę ir nuo tamsos pavargę ukrainiečiai privers savo vyriausybę derėtis. Vėliau Rusija pati pradėjo gaminti šiuos iranietiškus dronus - rusiška versija vadinama „Geran 2“. O dabar Iranas oficialiai pristatė naują „Shahed 238“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Shahed 136“ nėra nei ypatingai pažangus, nei ypatingai tikslus. Didžiausi šio savižudžio drono privalumai - ilgas įveikiamas atstumas, leidžiantis rusams atakuoti taikinius Ukrainoje prie jų nesiartinant, ir nedidelė kaina. „Shahed 136“ paleidžiami spiečiais, tikintis, kad bent keli nebus numušti ir pasieks taikinius.

„Shahed 238“ yra kitoks ir vienas skirtumas iš karto kris į akis vos pažvelgsite į nuotrauką:

„Shahed 136“ turi mažą keturių cilindrų variklį, sukantį stumiantį propelerį. Tas variklis, MD-550, kaip manoma, gali būti vokiško „Limbach L550E“ kopija. Tuo tarpu naujasis „Shahed 238“ yra varomas reaktyviniu varikliu - jo oro įsiurbimo anga matoma viršuje.

„Shahed 238“ pristatytas Teherano universitete, jį stebėjo ir Irano aukščiausiasis lyderis Ali Chamenėjus. Irano inžinieriai gyrėsi, kad „Shahed 238“ yra tarsi stipriai patobulintas „Shahed 136“ ir gali naudoti vieną iš trijų valdymo sistemų. Klasikinė versija naudoja inercinę navigacijos sistemą ir GPS - kaip ir  „Shahed 136“. Kita „Shahed 238“ versija turi IR ir optinį taikiklį, kad nusitaikytų į karštus objektus - pavyzdžiui, motorinę karinę techniką. Trečioji drono versija turi radarą ir gali taikytis į oro gynybos sistemas.

 

Kai kurie užsienio ekspertai, pastebėję, kad pademonstuoti „Shahed 238“ yra juodi, spėliojo, kad jie gali būti padengti nuo radarų slepiančia danga, bet tai - tik spekuliacija. Teigiama, kad kaip ir jo pirmtakas, „Shahed 238“ gali būti paleistas nuo stacionarios platformos arba nuo automobilio.

 

Reaktyvinis variklis suteiks „Shahed 238“ didesnį greitį ir, galbūt, didesnį skrydžio nuotolį, tačiau neišvengiamai padidins drono kainą. Kaip ir, beje, naujos valdymo ir navigacijos sistemos. Susinaikinantys dronai dažniausiai naudoja pigesnius variklius. Taigi, gali būti, kad „Shahed 238“ yra ne pamaina „Shahed 136“, o visai kitos paskirties ginklas. Kai „Shahed 136“ bando nustelbti priešininkų oro gynybą dronų skaičiumi, „Shahed 238“ atakuos tik tiksliai ir tik itin vertingus taikinius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(8)
(-4)

Komentarai ()