Neįtikėtina. Šimtmečio audra. Kas nutiko Rusijos karo delfinams  ()

Rusai laikė savo karo delfinus Sevastopolio įlankoje, okupuotame Kryme.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anksčiau šią savaitę uraganas užklupo Juodąją jūrą ir smogė tokia jėga, kad buvo pavadinta stipriausia audra per 100 metų. Žinoma, kad Sevastopolio įlanka okupuotame Kryme, kur Rusijos karinis laivynas laikė savo karo delfinus, buvo smarkiai apgadinta dėl šimtmečio audros, rašo „IFLScience“.

Šią informaciją atrado žurnalistas ir OSINT analitikas HI Sutton, tyrinėdamas naujausius palydovinius vaizdus. Anot jo, šiuo metu sunku pasakyti, ar gyvūnai tebėra savo aptvaruose, ar jie surizikavo ir paliko aptvarus. Pasak Suttono, preliminari analizė rodo, kad delfinų aptvarai Sevastopolio uoste 100 % sunaikinti dėl kartą per 100 metų pasitaikančios audros, smogusios pusiasalyje.

Pažymėtina, kad daugelio šalių mokslininkai ir karinės jūrų pajėgos jau seniai įtarė, kad Rusijos karinis jūrų laivynas naudoja delfinus gynybai Juodojoje jūroje. Remiantis palydoviniais vaizdais, jau 2022 metų vasarį prie įplaukimo į Sevastopolio uostą buvo įrengti du aptvarai delfinams. Analitikai teigia, kad rusai naudoja delfinus, kad apsaugotų Rusijos karo laivus.

Rusija nėra vienintelė, kuri naudoja delfinus vandens apsaugai. Daugelis karinių jūrų pajėgų taip pat naudoja dresuotus delfinus ir banginius tam tikroms užduotims, tokioms kaip:

  • laivų ir bazių apsauga;
  • objektų ištraukimas iš jūros dugno;
  • minų aptikimas.
 

 

Žlugus SSRS, jos dresuoti delfinai buvo priimti Ukrainos kariuomenės. Tačiau Rusija juos vėl užgrobė, kai 2014 m. aneksavo Krymą.

Beje, žinoma, kad, be delfinų, Rusijos laivynas savo tikslams naudojo ir belugas (arba baltasis delfinas (Delphinapterus leucas) – narvalinių (Monodontidae) šeimos žinduolis). Pavyzdžiui, 2019 metais Norvegijos vandenyse buvo pastebėtas beluga, įtariamas šnipinėjimu.

Kalbant apie karo delfinus, pasak mokslininkų, jei jiems tikrai pavyktų ištrūkti iš aptvarų, ateityje Juodojoje jūroje jie puikiai išgyvens. Šiuose vandenyse gyvena ir kiti delfinų porūšiai, kaip ir kiti banginių šeimos gyvūnai, todėl pabėgę delfinai Juodojoje jūroje nesusidurs su ypatingomis problemomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(1)
(27)

Komentarai ()