Tai dar geriau nei NATO. Pradedamas „Planas B“: Suomija stoja į DCA  ()

Suomija išmintingai ruošiasi valdžios pasikeitimo Vašingtone galimybei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinės politikos ekspertas Risto E. J. Penttilä „Iltalehti“ studijoje sako, kad, jo manymu, „labai tikėtina“, kad Donaldas Trumpas po kitų metų rinkimų grįš į JAV prezidento postą. Penttilä mano, kad Trumpo vadovaujamų JAV išstojimas iš NATO yra mažai tikėtinas, bet įmanomas.

JAV pasitraukimas iš NATO būtų kritinis klausimas ir Suomijai: Suomija turėtų labiau pasikliauti kitais gynybos susitarimais, vadinamuoju „planu B“.

Vienas iš tokių susitarimų yra dvišalis DCA (Defense Cooperation Agreement, Bendradarbiavimo gynybos srityje sutartis) susitarimas, kurį Suomija ir JAV planuoja pasirašyti kitą savaitę. Be kitų Šiaurės šalių, DCA sutartis jau galioja Norvegijoje, pasirašyta Švedijoje. Derybos vyksta ir Danijoje.

Bendradarbiavimo gynybos srityje sutartis, be kita ko, suteikia galimybę JAV kariams laisvai atvykti į Suomiją ir saugoti JAV ginkluotę Suomijoje.

Penttilä teigimu, svarbiausia DCA sutarties reikšmė Suomijai yra ta, kad susitarimas konkrečiai sustiprina dvišalius santykius tarp dviejų šalių – net ir tuo atveju, kai prezidentas yra respublikonas D. Trumpas.

 

Respublikonai dažniausiai elgiasi taip, kad dvišaliai santykiai yra svarbesni nei santykiai su visa Šiaure. Obama ir Bidenas norėjo susitikti su visos Šiaurės lyderiais tuo pačiu metu. Respublikonai turi šiek tiek kitokias tradicijas ir bet kuriuo atveju toks dvišalių santykių stiprinimas su JAV yra labai išmintingas, sako Penttilä.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(0)
(28)

Komentarai ()