Ukraina panaudojo „paslaptingą“ ginklą, kurio siaubingai bijoma Maskvoje. Kas tai (Video)  (1)

Kartkartėmis Ukrainos informacinėje erdvėje pasigirsta kalbos apie ukrainiečių raketų sistemos „Grom-2“ panaudojimą fronte.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Leidinys OBOZ.UA išsiaiškino, kokia tai operatyvinė-taktinė raketų sistema, kuri oficialiai dar neegzistuoja, tačiau jau kelia baimę ir paniką rusams iki pat Maskvos.

2006 m. tuometinio prezidento Viktoro Juščenkos iniciatyva pagal jo eskizus buvo priimtas strateginis sprendimas sukurti naują projektą, vadinamą „Sapsan“.

Pagal pirminę idėją, jis turėjo sujungti kelių raketų paleidimo sistemų, taktinių ir operatyvinių-taktinių kompleksų savybes. Jis turi pataikyti į taikinį iki 500 km atstumu ir laikyti Rusijos sostinę tikslu (atstumas nuo Ukrainos sienos iki Maskvos yra maždaug 480 km).

Dėl akivaizdžių priežasčių vis dar nėra tikslios oficialios informacijos apie tai, ar „Sapsan“ ir „Grom-2“ yra tas pats projektas, ar tai yra skirtingi projektai - šiuolaikinėje realybėje projektas yra įslaptintas. 

Kas šiandien yra „Grom-2“?

2015 m. pasirodė informacija, kad Saudo Arabija ir Ukraina derasi dėl Ukrainos taktinių raketų sistemų „Grom-2“ pirkimo sutarties, įtraukiant į ją finansavimą projekto kūrimui. Vėliau Saudo Arabija pervedė apie 40 milijonų dolerių už atitinkamus šios raketų sistemos patobulinimus, dėl kurių iš tikrųjų buvo pradėtas šis projektas.

2015 m. gruodį tuometinis Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Aleksandras Turčynovas pareiškė, kad aplink projektą „Grom-2“ kuriama viso ciklo gamyba, pradedant nuo raketų kuro ir baigiant raketos kovine galvute, kuri būtų geriausia pagal pasaulyje egzistuojančių operatyvinių-taktinių raketų standartą. Jis pažymėjo, kad OTRK beveik vien sudarys Ukrainos komponentai, o jo kūrimas ir gamyba apims beveik 50 šalies įmonių bendradarbiavimą.

2016 metų rugpjūčio 30 dieną vieno iš vidaus projektavimo biurų spaudos tarnyba išplatino informaciją, kad Ukraina pradeda kurti naujausią operatyvinę-taktinę raketų sistemą „Grom-2“, o jau 2018 metų sausio 2 dieną pasirodė informacija apie jos parengimą testavimui.

 

Buvo tikimasi, kad „Grom-2“ valstybiniai bandymai bus atlikti 2019 m. rudenį ir pradėti eksploatuoti 2022 m. Tačiau viskas nenuėjo toliau nei vienas egzempliorius, kuris, pradedant 2018 m., metai iš metų keliavo palei Chreščatiką per karinį paradą Nepriklausomybės dieną.

2021 m. vasario mėn., remiantis tuometinio gynybos ministro Andrejaus Tarano informacija, „Grom-2“ arba „Sapsan“ projektas buvo parengtas kiek daugiau nei 80 proc. Priežastis (ir tai net nebejuokinga) yra finansavimo trūkumas.

2023 metų kovą dabartinis Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas viename interviu sakė, kad šiais metais planuojama baigti kurti raketų sistemą „Grom-2/Sapsan“.

„Manau, kad tai labai reali galimybė. Aš tai pavadinčiau planu. Aš asmeniškai neseniai lankiausi gamykloje ir apžiūrėjau atskirus šios programos elementus, todėl optimistiškai žiūriu į šio plano įgyvendinimą“, – sakė O. Reznikovas.

Atviruose šaltiniuose galite rasti informacijos, kad „Grom-2“ yra operatyvinis-taktinis kompleksas, kurio tikslumas yra didesnis, o priešraketinės gynybos skverbtis siekia daugiau nei 96%. Tai pasiekiama dėl to, kad šios raketos gali skristi ne tik balistine numatoma trajektorija, bet ir aerobalistine – skrydžio metu nenuspėjamai keičia trajektoriją, o tai garantuoja proveržį tarp visų esamų oro gynybos sistemų. 

 

Taip pat žinoma, kad raketos borto valdymo sistema yra inercinė ir joje yra įvairių tipų (radarų, optinių-elektroninių) navigacijos ir valdymo sistemų.

Vienpakopės balistinės raketos kovinė galvutė skirta sveria 480 kg. Monobloko konstrukcijoje naudojama didelio sprogumo skylanti arba prasiskverbianti didelio sprogumo šerdis. Kovos galvutės svoris leidžia teigti, kad ji gali sunaikinti priešą 10 tūkstančių kvadratinių metrų plote, kai naudojamas kasetinis užtaisas, arba 2-3 hektarų plote su įprastu labai sprogstamu skilimo užtaisu.

Projekto autoriai ypač pažymi, kad kompleksas „Grom-2“ pritaikytas šaudyti tiek balistinėmis, tiek sparnuotosiomis raketomis, todėl yra universalus ir tinkamas tiek oro gynybai, tiek pakrančių apsaugai, o taip pat jį galima naudoti kaip tolimojo nuotolio operatyvinį-taktinį kompleksą.

 

Minimalus šio komplekso šaudymo nuotolis yra 50 km, maksimalus – 280 km eksporto versijoje ir 350 km Ukrainos ginkluotųjų pajėgų reikmėms. Tačiau, sprendžiant iš daugelio šaltinių turimos informacijos, 350 km yra „teisėtas“ nuotolis (užregistruotas pagal galiojančius teisinius apribojimus), o tikrasis „Grom-2“ nuotolis gali siekti iki 500 km.

Taigi taktinių raketų sistema „Grom-2“  buvo laikoma galinga nebranduoline atgrasymo priemone prieš agresorių. Ir kas žino, kaip būtų susiklosčiusi istorija, jei valdžia būtų radusi pinigų projektui užbaigti iki 2022 metų vasario 24 dienos...

Neatmestina, kad galutiniai raketų „Grom-2/Sapsan“ bandymai buvo atlikti kovinėmis sąlygomis, kaip taikinius panaudojant Rusijos karinius objektus Kryme. Tai turi tam tikrą prasmę. Bet geriau palaukti oficialios informacijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(108)
(4)
(104)

Komentarai (1)