Putinas sapnuos košmarus. Ką padarė JAV ir Suomija. Rusijos reakcija (Foto)  ()

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas išreiškė viltį, kad Švedija greitai užbaigs stojimo į NATO procesą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV ir Suomija pirmadienį, gruodžio 18 d., pasirašė bendradarbiavimo gynybos srityje susitarimą, Defence Cooperation Agreement (DCA). Apie tai spaudos konferencijoje pranešė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, Suomijos gynybos ministras Antti Gäkkiänenas ir Suomijos užsienio reikalų ministrė Elina Valtonen.

Pažymima, kad toks susitarimas supaprastina abiejų šalių karinį bendradarbiavimą ir mokymus – po jo pasirašymo JAV karinės pajėgos galės likti ir treniruotis Suomijos teritorijoje, o karių ir technikos judėjimui nereikės patvirtinimų.

Be to, kaip pažymėjo pasirašiusieji, dokumente nurodyta 15 zonų, kuriomis naudosis JAV kariškiai. Taip pat yra atskirų įrenginių, kuriuose jais galės naudotis tik JAV (pvz. 17 Švedijos sutartyje, 4 Norvegijos sutartyje).

Kaip prieš pasirašydamas pažymėjo Antony Blinkenas, Suomijos įstojimas į NATO sustiprino Aljansą. Jis pabrėžė, kad praėję metai Helsinkio ir Vašingtono bendradarbiavimui tapo istoriniais.

 

Be to, JAV valstybės sekretorius išreiškė viltį, kad Švedija taip pat greitai užbaigs šį procesą.

Prieš tai JAV pasirašė gynybos sutartis su Švedija, Norvegija, Estija, Latvija, Lietuva, Lenkija, Slovakija, Čekija, Vengrija ir Bulgarija.

Kremliaus reakcija

 

Pasirašius DCA, Rusijos Federacijos užsienio reikalų ministerija iškvietė Suomijos ambasadorių. Kremlius pareiškė, kad Rusija imsis priemonių atremti „agresyvius sprendimus“ Suomija ir NATO.

Anksčiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pabrėždavo, kad įstojus į NATO Suomijoje gali kilti problemų su Rusijos Federacija. Jis taip pat paskelbė apie Leningrado karinės apygardos sukūrimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(1)
(28)

Komentarai ()