Vienas prieš SSRS. Legendinis naikintuvas, pirmasis atlikęs „Kobrą“ – „Saab 35 Draken“ (Video)  (1)

Švedijos naikintuvas „Saab 35“ tapo nauju aviacijos technologijų etapu. Be to, „Draken“ pilotai išrado „Kobros“ manevrą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Saab 35“ buvo sukurtas siekiant apsaugoti Švediją nuo Sovietų Sąjungos keliamų grėsmių. Šiuolaikiniame naujausių slaptų naikintuvų ir F-35 pasaulyje „Saab 35“ laikomas pasenusiu. Tačiau Šaltojo karo metu Švedijai šio naikintuvo reikėjo, kad SSRS negalėtų dominuoti padangėje, jei prasidėtų III pasaulinis karas ar kitas konfliktas.

Pateikiame Peterio Suciu straipsnį apie Švedijos naikintuvą „Saab 35 Draken“, kuris buvo sukurtas Šaltojo karo metais.

Antrojo pasaulinio karo metu Švedija laikėsi neutralumo politikos, tačiau tikėjosi, kad kilus karui jis greičiausiai bus prieš Sovietų Sąjungą. Švedijos oro pajėgos numatė, kad reikia naikintuvo, kuris galėtų perimti bombonešius dideliame aukštyje, bet taip pat galėtų smogti kitiems naikintuvams.

Toks gaudytojas (interceptor) pradėtas kurti netrukus po Antrojo pasaulinio karo, ir tai buvo didžiulis šuolis į priekį aviacijos technologijų srityje. „Saab“ inžinieriai sugalvojo naujovišką idėją sukurti naują bet kokiomis oro sąlygomis veikiantį viršgarsinį naikintuvą – „Saab 35 Draken“.

Orlaivių dizaineris Ericas Brattas kartu su daugiau nei 500 technikų komanda sugalvojo unikalią dvigubo delta sparno formą. Tai buvo radikalus dizainas, o „Draken“ (verčiamas kaip „drakonas“, bet iš tikrųjų reiškia „aitvaras“ ir yra susijęs su sparnų forma) tapo pirmuoju lėktuvu, kuriame sėkmingai panaudota dvigubo delta sparno konstrukcija. Dideli trikampiai sparnai, plačiausi gale ir siaurėjantys į orlaivio nosį, suteikia daug privalumų. Visų pirma, deltos formos sparnai yra struktūriškai tvirtesni.

 

Brattui ir jo komandai dvigubos deltos dizainas buvo perspektyvus, ir po trejų metų intensyvių dizaino tyrimų 1952 m. „Saab 210“ – eksperimentinis lėktuvas, neoficialiai pramintas „Lilldraken“ arba „mažuoju aitvaru“ – pakilo pirmajam skrydžiui ir tapo unikalios dvigubos deltos formos pionieriumi. Tokie didelio masto prototipai buvo atlikti eroje prieš kompiuterinį projektavimą (CAD) ir pažangų skrydžio modeliavimą.

„Kobros“ manevro išradimas

Pirmasis „Saab 35A“ prototipas pakilo į dangų 1955 m. spalio 25 d., o J35A tapo ankstyvos gamybos modeliu. Pradžioje dėl revoliucinės konstrukcijos orlaivis susidūrė su daugybe problemų, įskaitant keletą avarijų.

Tačiau pilotai buvo apmokyti to išvengti, o intensyvus pilotų mokymas lėmė vadinamąjį „kobros manevro“ išradimą. „Kobra“ yra dramatiškas ir daug pastangų reikalaujantis manevras, kai vidutiniu greičiu skrendantis lėktuvas akimirksniu pakelia nosį į vertikalią padėtį ir itin dideliu atakos kampu akimirksniu sustabdo lėktuvą ore, o tada staiga grįžta atgal į normalią padėtį, kurio metu orlaivis nekeičia efektyvaus aukščio.

 

Dabar šis manevras laikomas vienu sunkiausių, tačiau dažniausiai jis atliekamas tik aviacijos šou.

Opozicija sovietams

Šaltojo karo metu „Saab 35“ pasirodė esąs efektyvus viršgarsinis gaudytojas ir naikintuvas. Tai buvo vienas pirmųjų Vakarų Europos gamybos kovinių lėktuvų, kurio greitis įprastu skrydžiu viršijo 2 machus (2 kartus greičiau už garsą). 1960 m. lėktuvą priėmė Švedijos oro pajėgos, o vėliau eksportavo į Suomiją, Austriją ir Daniją.

 

Lėktuvas buvo modernizuotas: iš viso buvo pagamintas 651 egzempliorius. Paskutinis Austrijos oro pajėgose tarnavęs „Saab 35 Draken“ buvo nurašytas tik 2005 m., o tai liudija jo efektyvų dizainą ir galimybes. Nors orlaivis niekada nematė tikros kovos, greičiausiai jis būtų atlikęs puikų sovietų bombonešių gaudytojo darbą ir daugiau nei tinkamai atremęs to laikmečio sovietų naikintuvus.

Apie autorių

Peteris Suciu – žurnalistas iš Mičigano, per dvidešimt metų trukusią žurnalistinę karjerą prisidėjęs prie daugiau nei keturių dešimčių žurnalų, laikraščių ir interneto svetainių kūrimo, paskelbęs daugiau nei 3000 medžiagos. Jis reguliariai rašo apie karines technologijas, šaunamųjų ginklų istoriją, kibernetinį saugumą ir tarptautinius reikalus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(44)
(0)
(44)

Komentarai (1)