Katastrofiškas smūgis. U-331 torpeda. Žuvo daugiau nei 860 žmonių (Video)  ()

1941 metais vokiečiai nuskandino britų laivą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Pathé News“ operatoriaus Johno Turnerio filmuotoje medžiagoje matyti, kaip HMS „Barham“ sprogo po to, kai 1941 m. lapkričio 25 d. prie Egipto krantų į jį pataikė Vokietijos povandeninio laivo U-331 torpeda. Daugiau nei 860 žmonių žuvo.

Apie tai rašo soc. tinklo „X“ vartotojas @Morbidful ir dalinasi šio įvykio istorija.

HMS „Barham“ buvo vienas iš penkių Karalienės Elžbietos klasės mūšio laivų, pastatytų Karališkajam laivynui praėjusio amžiaus 10-ojo dešimtmečio pradžioje. Baigtas 1915 m., jis dažnai buvo naudojamas kaip flagmanas ir dalyvavo Jutlandijos mūšyje Pirmojo pasaulinio karo metu kaip Didžiojo laivyno (Didžiosios Britanijos pagrindinio karinio laivyno pajėgų) dalis. Likusią karo dalį jo tarnybą paprastai sudarė įprastiniai patruliavimai ir mokymai Šiaurės jūroje.

 

1920-aisiais ir 1930-aisiais laivas buvo priskirtas Atlanto vandenyno, Viduržemio jūros ir namų laivynams. HMS „Barham“ atliko nedidelį vaidmenį malšinant 1929 m. Palestinos riaušes ir 1936–1939 m. arabų maištą Palestinoje. Laivas buvo Viduržemio jūroje, kai 1939 m. rugsėjį prasidėjo Antrasis pasaulinis karas, po trijų mėnesių plaukdamas namo jis netyčia susidūrė su vienu iš jį lydinčių eskadrinių minininkų HMS „Duchess“ ir jį nuskandino.

 

Laivas dalyvavo Dakaro mūšyje 1940 m. viduryje, kur apgadino prancūzų karo laivą „Vichy“, o mainais buvo ir pats šiek tiek apgadintas. Tada HMS „Barham“ buvo perkeltas į Viduržemio jūros laivyną. Jis padėjo nuskandinti italų sunkųjį kreiserį ir eskadrinį minininką per Matapano kyšulio mūšį 1941 m., o po dviejų mėnesių buvo apgadintas vokiečių lėktuvų, evakuojant Kretą.

1941 m. lapkričio 25 d. prie Egipto krantų laivą HMS „Barham“ nuskandino vokiečių povandeninio laivo U-331 torpeda. Žuvo 862 jūreiviai, t. y. maždaug du trečdaliai laivo įgulos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(3)
(3)

Komentarai ()