„StormBreaker“ – pačios naujausios amerikiečių bombos, kurios „visiškai pakeis žaidimo taisykles“. Jau netrukus atkeliaus ir į Europą (Video)  (2)

Sklandanti bomba GBU-53/B „StormBreaker“ buvo pradėta eksploatuoti 2020 m. ir yra integruota, be kita ko, su F-22 „Raptor“, F-35 „Lightning II“ ir F-15E lėktuvais. Pastarasis naikintuvas gali gabenti iki 28 vnt. „StormBreaker“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV gynybos departamentas paskelbė apie sutarties su „Raytheon“ pasirašymą. Sutarties objektas – dešimtosios GBU-53/B „StormBreaker“ bombų serijos gamyba.

GBU-53/B „StormBreaker“ yra ginklas, kuris, pasak gamintojo, keičia žaidimo taisykles kovos metu. Jos mažas dydis ir svoris, didelis atstumas ir įspūdingos galimybės reiškia, kad nors ji buvo pradėta gaminti 2020 m., jau buvo pagaminta tūkstančiai vienetų.

GBU-53/B „StormBreaker“ jau keliauja ir į Europą. Jau netrukus jos atkeliaus į Suomiją, Vokietiją, Norvegiją ir Italiją, o pristatymai turi būti baigti iki 2028 m.

Kiek bombų buvo užsakyta, nežinoma, tačiau naujosios sutarties suma – 334,6 mln. USD – suteikia užuominų. Ankstesnė, 2023 m. kovo mėn. sutartis, siekė 320 mln. USD už 1500 bombų.

GBU-53/B „StormBreaker“ charakteristikos ir galimybės

GBU-53/B „StormBreaker“ yra valdoma sklandanti bomba, kurią sukūrė „Raytheon“. Pagrindinis jos pranašumas, palyginti su ankstesnėmis valdomomis bombomis, yra galimybė savarankiškai sekti ir sunaikinti judantį taikinį.

 

Pradinėje skrydžio fazėje GBU-53/B „StormBreaker“ nukreipiama į taikinį, naudojant palydovinę navigaciją arba, jei ji trikdoma, inercinę navigaciją. Skrydžio metu bomba gali gauti informaciją apie kurso korekcijas, o prieš pat susidūrimą savarankiškai ieško taikinio, naudodama savo radarą, infraraudonųjų spindulių jutiklį ir lazeriu apšviečiamą objekto valdymą.

Bomba sveria mažiau nei 100 kg, iš kurių 48 kg skirta kovinei galvutei. Dėl sulankstomų aerodinaminių paviršių ją galima numesti likus 110 km iki taikinio, tačiau judančių taikinių atveju jos nuotolis sumažėja.

 

Sklandanti bomba GBU-53/B „StormBreaker“ buvo pradėta eksploatuoti 2020 m. ir yra integruota, be kita ko, su F-22 „Raptor“, F-35 „Lightning II“ ir F-15E lėktuvais. Pastarasis naikintuvas gali gabenti iki 28 vnt. „StormBreaker“.

Vykdomi darbai, siekiant integruoti ginklą su vėlesnių tipų orlaiviais, tokiais kaip F/A-18E/F „Super Hornet“, taip pat su kai kuriais dronais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(102)
(1)
(101)

Komentarai (2)