JAV nebuvo patenkintos, bet rusai gavo pamoką. Skambi Ukrainos operacija  ()

Faktas yra tas, kad naftos milžinai iš JAV per šį uostą eksportuoja Kazachstano naftą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Novorosijsko (Rusija) uosto ataka 2023 metų rugpjūtį buvo strategiškai svarbi Ukrainai, siekiant atkurti „grūdų koridorių“. Tuo pat metu valstybės tarptautiniai partneriai po išpuolio išreiškė savo nepasitenkinimą.

Tai rašoma leidinio „Ukrainos Pravda“ straipsnyje „Vandens dronai, Elonas Muskas ir didelio tikslumo raketos: kaip Ukraina atkovojo Juodąją jūrą“.

Publikacijoje teigiama, kad 2023 metų liepą Rusijai pasitraukus iš susitarimo dėl grūdų, šalis agresorė akimirksniu suaktyvino raketų ir bepiločių orlaivių atakas Ukrainos uostuose. Nukentėjo visas Odesos regionas: nuo Čornomorsko iki Vilkovo ir Reni.

Ukraina vėl pateko į jūros blokadą. Tačiau, anot leidinio, Ukrainos valdžia numatė tokį scenarijų ir jau turėjo planą, kaip pasitraukti iš blokados.

Liepos mėnesį vykusiame susitikime su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu nuspręsta, kad Rusija turi sulaukti karinio atsako už atakas prieš uosto infrastruktūrą, taip pat aiškų signalą, kad Juodojoje jūroje nėra vietų, kur Rusijos laivai būti nepasiekiamas Ukrainos kariuomenei.

Atakos prieš Novorosijsko uostą tikslas

Taigi Ukrainos saugumo pajėgoms ir valdžiai iškilo dvi užduotys: užtikrinti naujojo „grūdų koridoriaus“ veikimą ir bandyti išvaryti bei sunaikinti visus Rusijos raketas gabenančius laivus. Pirmąją užduotį nuspręsta išspręsti parodant Rusijai jos pačios uostų pažeidžiamumą.

2023 metų rugpjūčio 4-osios naktį į jūrą įplaukė naujas Ukrainos jūrinis dronas-kamikadzė „Mamai“ su kovine galvute, sveriančia 450 kg. Tai greičiausias dronas, leidžiantis plaukti beveik bet kurioje Juodosios jūros vietoje. Tokių galimybių reikalavo kovinė užduotis, nes jis plaukė į Novorosijsko uostą. Po Ukrainos bepiločių orlaivių atakų bangos dalis Rusijos Federacijos Juodosios jūros laivyno laivų į Rusijos uostą pabėgo iš okupuoto Krymo.

 

Drono „Mamai“ taikinys buvo didelis desantinis laivas „Olenegorsky Gornyak“. Ukraina smogė Rusijai jautriausioje vietoje jūroje. Po dienos „Mamai“ užpuolė tanklaivį „Sig“, kuris buvo įtrauktas į Rusijos Federacijos gynybos ministerijos tarnybą.

Taigi Rusija gavo tiesioginę žinią, kad karas prieš uostus gali būti vykdomas iš abiejų pusių.

„Reikia suprasti, kad bet kokie ekscesai jūroje nėra pelningi ir rusams. Tai iš karto veda prie draudimo ir krovinių gabenimo kainos. Pasaulinėms draudimo bendrovėms visa Juodoji jūra yra vienas regionas. O jei kas atsitiks Odesoje arba Novorosijske, draudimo kaina vienu metu didėja visame regione“, – aiškino infrastruktūros viceministras Jurijus Vaskovas.

 

Ukrainos skaičiavimais, tik Rusijos Federacijos ekonominiai nuostoliai dėl dviejų išpuolių prieš Novorosijską siekė šimtus milijonų dolerių.

Tačiau nuostolių patyrė ne tik Rusija, nes Novorosijsko uostas taip pat yra didžiulė naftos perkrova. Per ją naftos milžinai iš JAV eksportuoja Kazachstano naftą. Iš Novorosijsko taip pat vyksta „pilkasis“ rusiškos naftos eksportas, prisidengiant kitais prekių ženklais.

Straipsnyje pažymima, kad Ukrainos žaidimas vyko vykstant labai dideliems statymams. Leidinio teigimu, valstybės vadovybė gavo „perspėjimų“ iš visų lygių partnerių. Tačiau šis žaidimas pasiteisino. Rusija sumažino spaudimą, o rugpjūčio 10 dieną Ukraina galėjo paskelbti savo laikiną „grūdų koridorių“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(108)
(3)
(105)

Komentarai ()