„Tai labai iškalbinga“. Lenkai skelbia netikėtą žinią. Rusai nori iš laužynų ištraukti MiG-27  ()

Tai parodo, kaip Lenkija dabar gali suvokti didžiausią savo grėsmę iš Rytų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lenkijos portalas „Defence24“ paskelbė gana gausią karo eigos danguje virš Ukrainos apžvalgą, pradedant nuo 2022 metų vasario 24 dienos. Atkreipti dėmesį į šį tekstą verta ne tiek norint prisiminti mums gerai žinomus įvykius, kiek pažiūrėti, kaip patys lenkai šiuo metu vertina Rusijos Federacijos pajėgumus oro karui.

Šios apžvalgos publikacija įvyko šių metų gruodžio 22 d., tai yra likus savaitei iki epizodo, kai 2023 metų gruodžio 29 dieną per masinę Ukrainos ataką Rusijos raketa kelioms valandoms įskriejo į Lenkijos oro erdvę, o patys lenkai ir kitų NATO šalių kariškiai nieko negalėjo padaryti. Visą šią apžvalgą galite perskaityti šioje nuorodoje.

Iš jos išskirsime svarbiausius konceptualius dalykus. Iš pradžių „Defence24“ autoriai patys daro išvadą, kad Rusijos karinių oro pajėgų karinė ir taktinė aviacija gali atlikti reikšmingą vaidmenį Rusijos kariuomenės puolimo operacijose, kurios gali vykti 2024 m. Tačiau, anot jų, tai nesuteiks reikiamo pranašumo rusų įsibrovėliams, o greičiau sukels rusams didelių nuostolių problemą, kurios jų karinis-pramoninis kompleksas nepajėgia padengti.

Įdomu ir tai, kad „Defence24“ autorių skaičiavimais, per 2 metus trukusio viso masto karo Rusijos „gynybai“ pavyko pristatyti tik 27 naujus kovinius lėktuvus ir 8 atakos sraigtasparnius. Kalbant apie lėktuvus, lenkų vertinimas iš esmės sutampa su rusų teiginiais, tačiau kalbant apie sraigtasparnius – daug kartų mažiau, nei teigia rusai, kurie teigė, kad per metus jie galėjo pagaminti 15-20 Ka-52.

 

Tačiau toliau tekste matome, kad apžvalgos autoriai labai savotiškai elgiasi su duomenimis, susijusiais su Rusijos oro karo potencialu.

Pirmiausia „Defence24“ autoriai rašo, kad per plataus masto karą rusai prarado „nuo 70 iki 298 orlaivių“ ir „nuo 70 iki 286 sraigtasparnių“, kur „mažesnis įvertinimas pagrįstas „Oryx“ duomenimis ir viršutinis – oficialūs Ukrainos karinės vadovybės duomenys“. Tačiau tuo klausimu Ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas cituoja duomenis, pagal kuriuos Rusijos Federacija jau prarado 329 lėktuvus ir 324 sraigtasparnius.

 

Be to, „Defence24“ autoriai, neturėdami reikiamų detalių, tiesiog primena, kad sklandė duomenys apie rusų ketinimus visiškai dekonservuoti MiG-27. Pasak jo, net jei ši istorija nesibaigė, tai rodo sunkią Rusijos situaciją.

Tačiau, teisybės dėlei, fragmentiški duomenys apie tariamus rusų planus grąžinti dar 1997-aisiais nurašytą MiG-27 kai kuriuose Ukrainos leidiniuose pasklido dar 2022-ųjų liepą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(33)
(-3)

Komentarai ()