Naikinti priešą ir padėti kariams. Ukraina jau naudoja DI fronte (Video)  (1)

Ukraina tobulina technologinio karo technologijas ir pritaiko jas fronte.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainai reikia technologinio pranašumo prieš Rusiją. Tokią nuomonę ne kartą teko girdėti ir iš vyriausiojo kariuomenės vado Valerijaus Zalužno ir iš gynybos ministro Rustemo Umerovo. 2023 metai Ukrainos kariuomenei atnešė daug robotizuotos įrangos ir išmaniųjų ginklų, veikiančių dirbtinio intelekto (DI) pagalba.

Tai teigiama TSN korespondento Vitalijaus Afanasienko reportaže.

Kai kurie kariniai robotai – balandį pradėto gynybos klasterio „Brave1“ darbo rezultatas, kuriame Ukrainos startuoliai pateikė paraiškas dėl daugiau kaip 900 kūrinių, iš kurių pusę Generalinis štabas jau įvertino ir nustatė prioritetus, kurie reikalingesni pirmoje vietoje, yra ir tokių, kurie jau padeda kariams fronte.

Visų pirma Ukrainos kariuomenė jau sėkmingai naudoja žvalgybos sistemą „Griselda“, kuri per pusę minutės apdoroja tūkstančius pranešimų, gautų iš palydovų, dronų, žiniasklaidos priemonių, nulaužtų priešo duomenų ir socialinių tinklų. Tada, pasitelkusi neuronų tinklą, sistema akimirksniu išanalizuoja surinktą informaciją ir perduoda ją į planšetinius kompiuterius, skirtus tankistams ir artileristams. O jie jau naikina priešą.

Rusai išmoko maskuoti savo taikinius, tačiau ukrainiečių bepiločių orlaivių operatoriai mokomi dirbtinio intelekto, kaip demaskuoti ir atpažinti priešo taikinius. Gynybos ministerija jau patvirtino superišmaniosios bepiločių orlaivių sistemos „Saker Scout“, kurios sistema atpažįsta ir atakuoja 64 tipų taikinius vietovėse, kuriose kiti bepiločiai orlaiviai negali veikti dėl radoelektroninės kovos sistemų, naudojimą. Ir visa tai be jokio žmogaus dalyvavimo. Ji pati suras ir sunaikins taikinius.

 

Dirbtinis intelektas 2023 m. tapo daug protingesnis ir antžeminėse sistemose. Tai padėjo ukrainiečiams sukurti naujas evakuacijos platformas, kurios pačios atvažiuos prie ugnies užnugaryje esančio sužeistojo ir padės jam „ištrūkti“ iš apšaudymo arba be žmogaus pristatys maistą ar amuniciją.

Tai taip pat nuotolinio išminavimo sistemos, kuriose kariuomenė nepatiria nereikalingo pavojaus, nes išminavimo darbus atlieka ne žmogus, o robotas.

 

Robotai jau gali šaudyti į taikinius be žmogaus pagalbos. Viename iš Nacionalinės gvardijos poligonų išbandyti nuotoliniu būdu valdomi bokšteliai, kuriuose dirbtinis intelektas pats aptinka ir sunaikina priešą.

Į technologinį karą, tiksliau, į Ukrainos pergalę jame, įsitraukė ir kai kurios užsienio bendrovės, kurios dalijasi su ukrainiečiais programine įranga, kuri, pavyzdžiui, iš palydovinių vaizdų ir papildomos informacijos internete gali kariškiams žemėlapiuose transliuoti aiškų tam tikros teritorijos vaizdą. Pagrindinis visų šių šiuolaikinių technologijų panaudojimo tikslas – išgelbėti karių gyvybes ir artimiausioje ateityje žmones mūšio lauke pakeisti robotais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(39)
(1)
(38)

Komentarai (1)