Neeilinis įvykis! JAV ką tik prarado strateginį bombonešį. Ką tai reiškia JAV galybei (Video)  ()

Šis pavyzdys rodo, kad JAV strateginės aviacijos būklė taip pat palieka daug klausimų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-01-05 Neeilinis įvykis! JAV ką tik prarado strateginį bombonešį. Ką tai reiškia JAV galybei (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sausio 5 dieną JAV oro pajėgų strateginis bombonešis B-1B „Lancer“ sudužo besileidžiantis Elswortho oro pajėgų bazėje. Pažymima, kad lėktuvas atliko mokomąjį skrydį, nusileidimas įvyko esant blogoms oro sąlygoms – tirštam rūkui ir minusinei temperatūrai. Visiems keturiems įgulos nariams pavyko katapultuotis sėkmingai, bombonešio kritimo vietoje kilo stiprus gaisras, epizodą tirs specialiai sukurta komisija.

Iš pirmo žvilgsnio kalbame apie neeilinį įvykį, nes žinios apie JAV karinių oro pajėgų strateginių bombonešių kritimą, švelniai tariant, nepasigirsta dažnai. Bet čia verta „pasikapstyti“ į šią istoriją, kurios kontekstas kartu mums parodys, kodėl JAV net neužsimena bombarduoti Rusiją, atsidūrusią už civilizuoto pasaulio ribų.

Pirmiausia verta apžvelgti tuos pačius B-1B „Lancer“, naudojamus JAV oro pajėgose. Iki šiol buvo manoma, kad amerikiečiai turėjo 45 tokio tipo bombonešius. Tačiau reikia suprasti, kad B-1 buvo pradėtas eksploatuoti 1985 m., o serijinė gamyba baigėsi 1988 m.

Iš viso buvo pagaminta 100 tokio tipo orlaivių, tačiau dėl intensyvios eksploatacijos ir didelio resursų susidėvėjimo iki 2021 metų „išgyveno“ tik 62 bombonešiai B-1B „Lancer“, o tais pačiais 2021 metais JAV kariuomenė buvo priversta nurašyti 17 tokio tipo orlaivių dėl techninių problemų.

 

Kitus 44 bombonešius B-1B „Lancer“ planuojama nedelsiant nurašyti, nes į tarnybą pradedami priimti naujausi B-21 „Raider“. Tačiau pirmasis minėto B-21 skrydis įvyko tik 2023 m. lapkritį, o tai reiškia, kad strateginė aviacija greitai negalės „išleisti į pensiją“ savo turimų „Lancer“.

Verta atskirai nurodyti, kad, priešingai nei teigia populiarūs teiginiai, B-1B „Lancer“ nėra branduolinių ginklų nešėjas. Tiesą sakant, nuo 1994 metų JAV kariuomenė tokius bombonešius naudojo tik kaip „įprastų“ ginklų, tai yra nevaldomas aviacinių bombų ar sparnuotųjų raketų su įprastine įranga, pristatymo priemonę. Formaliai B-1B „Lancer“ buvo pašalintas iš JAV „branduolinės triados“ 2000-ųjų pabaigoje.

 

Prieš tai taip pat verta paminėti pranešimą, kad dešimčių milijardų dolerių vertės bombonešių B-52 modernizavimas gali nepavykti. Ir tai nepaisant to, kad „jauniausias“ iš turimų 76 tokio tipo lėktuvų JAV oro pajėgų gretose jau „baigė“ 61 metų tarnybą. Todėl visi minėti aspektai parodo, kodėl pati JAV net nekalba apie Rusijos bombardavimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: