Daugelis nerimauja, kad jie atidaro „Pandoros skrynią“. Istorinis žingsnis iš Vokietijos  ()

Vokietija nori atšaukti veto dėl britų „Eurofighter Typhoon“ lėktuvų pardavimo Saudo Arabijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saudo Arabija yra patenkinta savo daugiau nei 70 „Eurofighters“, todėl norėjo jų įsigyti daugiau. Britai pasirašė sutartį dėl 48 papildomų mašinų, tačiau tai 2018 metais užblokavo Vokietija – viena iš šalių, atsakingų už šį lėktuvą.

Priežastis – Saudo Arabijos įsitraukimas į Jemeno pilietinį karą ir žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymas 2018 m. Vokietija jau daugelį metų galėjo blokuoti ginklų tiekimą į šalis, kuriose buvo pažeistos žmogaus teisės, o tai dažnai sukeldavo problemų įgyvendinant bendrus Europos projektus, nes daugelis kitų šalių į šią problemą žiūri liberaliau.

Dabar, „Reuters“ žiniomis, Vokietijos veto atšauktas, tad britai galės įgyvendinti susitarimą. Verta paminėti, kad pastaraisiais mėnesiais prancūzai labai aktyviai pakeitė britus savo lėktuvais „Rafale“.

Daugiafunkciniai orlaiviai „Eurofighter Typhoon“ sudaro vieną didžiausių oro laivynų dalių tarp Europos NATO narių. „Eurofighter Typhoon“yra daugianacionalinio dizaino, kurio pirmasis skrydis įvyko 1994 m., nors jo šaknys siekia aštuntą dešimtmetį. Lėktuvas yra bendro Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Italijos ir Ispanijos darbo rezultatas ir yra vienas iš trijų moderniausių naikintuvų Europoje, šalia prancūzų „Rafale“ ir švedų „Gripen“.

 

Naujausi „Eurofighter“ modeliai iš trečiosios gamybos serijos yra visiškai daugiafunkcinės mašinos, galinčios įgyti pranašumą ore arba atakuoti antžeminius taikinius, net ir esančius už šimtų kilometrų nuo priešo linijų, naudojant sparnuotąsias raketas TAURUS KEPD-350 arba „Storm Shadow“.

„Eurofighter Typhoon“ turi du galingus „Eurojet EJ200“ variklius, kurių kiekvieno galia yra 90 kN, jie leidžia pasiekti maksimalų 2 arba 1,2 macho skrydžio greitį nenaudojant papildomo greitintuvo. Lėktuvas gali gabenti daugiau nei 9 tonas ginkluotės, įskaitant lėktuve esantį 27 mm BK-27 pabūklą, kurio ugnies greitis siekia iki 1700 šovinių/min.

Galima rinktis iš NATO šalyse populiariausių vidutinio nuotolio oras-oras AIM-120 AMRAAM šeimos raketų, modernesnių raketų „Meteor“ arba trumpojo nuotolio AIM-132 ASRAAM raketų. Be to, orlaivis gali gabenti sparnuotąsias raketas ir JDAM ar panašias valdomas bombas.

 

Lėktuvas turi pažangią jutiklių sistemą, įskaitant radarą CAPTOR-E, kurio veikimo nuotolis yra 200 km, kad būtų galima pasiekti taikinius su 1 m2 RCS, ir pasyviąją IRST PIRATE sistemą (Passive Infra-Red Airborne Track Equipment), kuri gali aptikti net slaptus lėktuvus. Ši sistema veikia 3-5 um ir 8-11 um radijo dažnių juostose ir leidžia aptikti taikinius iki 100 km atstumu susidarius palankioms sąlygoms, pavyzdžiui, nesant debesų ar rūko.

Visa ši informacija pateikiama daugiafunkciuose ekranuose (Head down display systems – MHDD) arba tiesiai prieš piloto akis ant šalmo montuojamos simbolikos sistemos (HMSS), kurią galima pakeisti naujesniu „Striker“ II modeliu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(43)
(3)
(40)

Komentarai ()